Kommun tar bort badbryggor efter dom

Badgästerna i Skellefteå kommuns utomhusbad kommer inte att ha tillgång till några badbryggor i sommar. Det blir konsekvensen efter en tingsrättsdom där kommunen dömdes för att en person som dykt vid en badplats i Burträsk blivit förlamad.

– I och med den här domen så är bryggägarna, i det här fallet vi, ansvariga om det händer olyckor, som vi kan tolka det. Det blir tråkiga anläggningar på det här sättet, men jag tror de flesta har förståelse för att vi inte vågar göra annat förrän vi vet vilket ansvar vi tar på oss, säger Leif Gustavsson, chef för fritidsförvaltningen i Skellefteå. 

Är det inte rimligt med en säkerhet runt badplatserna, att alltid kontrollera bryggorna? 

– Jo, det är rimligt att vi ska ha en god säkerhet, men det vi inte vet i det här fallet är hur långt kraven på vår säkerhet sträcker sig. Är vi tvungna att bottenrensa varje dag, varje vecka eller en gång per år eller inte alls? Ska vi ha skyddsräcken? Hur ska vi förhindra att sådana här olyckor inträffar och hur långt sträcker sig vårt ansvar? Det är där vi står och famlar just nu och därför har vi valt att inte ha några bryggor ute i sommar, tills vi vet mer.

Kommer ni att överklaga?

– Vi har inte gjort det, utan nu har Svenska kommunförbundet tagit över fallet, för man anser att det här är av principiell betydelse för alla kommuner och alla badplatser, säger Leif Gustavsson, Skellefteå kommuns fritidschef.

Magnus Bergner
magnus.bergner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista