Regeringen kritiseras för utvisning

Regeringen får kritik av fem partier för att ha tigit om affären med de två egyptier som för drygt två år sedan avvisades med USA:s hjälp. Regeringen berättade ingenting om hur avvisningen gått till för riksdagens konstitutionsutskott.

Avvisningen har senare blivit mycket omdiskuterad efter rapporter om att fångarna behandlats illa, men för riksdagens konstitutionsutskott berättade regeringen ingenting om hur avvisningen gått till.

Centerpartisten Kerstin Lundgren är en av de riksdagspolitiker i KU som är upprörd.

– Det är allvarligt därför att regeringen väljer då att inte ge riksdagens granskande kontrollerande organ i det här fallet, KU, ett fullödigt underlag utan väljer att undanhålla viktiga frågor som man borde inse skulle påverka granskningen av statsråd och granskning av regeringen.

Misstänkta terrorister
De två egyptierna avvisades mycket hastigt 2001, eftersom Säpo misstänkte dem för att vara terrorister. I efterhand har det kommit fram att USA bidrog både med planet och med personal.

Vittnen har uppgivit för TV 4 att fångarna bland annat hängdes upp i selar och förseddes med kedjor och huvor över ansiktet.

Regeringen medgav också nyligen att den visste så mycket som att Säpo tänkte anlita ett utländskt plan. Men när KU granskade affären för två år sedan - utskottet hade bland annat en hemlig utfrågning med dåvarande utrikesministern Anna Lindh - berättade regeringen ingenting om hur avvisningen gått till.

Kritiska till regeringen
Vänsterpartisten Mats Einarsson och miljöpartisten Per Lager är kritiska till regeringens tystnad.

– Med ett minimum av intellektuell rörlighet så borde man ha insett att detta är mycket kontroversiellt, kanske mer kontroversiellt än de delar som vi redan var inne och granskade, säger Mats Einarsson.

– Om vi hade fått reda på detta så skulle det blivit en helt annan bedömning förstås, säger Per Lager.

Även Folkpartiet stämmer in i kritiken.

Nu ska det bli en ny granskning i KU, och moderate ordföranden Gunnar Hökmark säger att han vill ha en grundlig undersökning om regeringen förtigit någonting.

Försvarar Lindh
Socialdemokraten Göran Magnusson däremot, försvarar regeringen och säger att Anna Lindh inte fick några direkta frågor om hur själva avvisningen gick till.

– Det är klart att en regering är ju beredd att svara på de frågor som ställs och det som är relevant för den frågeställningen som skulle belysas, nämligen om det var nödvändigt att företa avvisning.

Så du tycker inte att kritiken har fog för sig?

– Nja alltså det får man väl bedöma när man har sett mer utav det här materialet och det blir ju som vi har sagt, en fortsättning på granskningen.

Regeringen vill inte kommentera kritiken.

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista