Kammarrätten upphäver beslut om trängselskatt

Stockholms kommun har överskridit sina befogenheter när man satt igång en upphandling för att genomföra försöket med trängselskatter utan att alla beslut i frågan var klara.

Därmed upphävs beslutet om upphandling. Det slogs på torsdagen fast i dom från Kammarrätten i Stockholm. Domen kan innebära att försöket blir försenat. Kommunen riskerar också krav på skadestånd.

Kommunen kan inte besluta om statlig skatt
Det som Kammarrätten inriktar sig på är vilka befogenheter en kommun har att fatta beslut av den här arten. Beslutet om trängselavgifter är att betrakta som en statlig skatt och kommunen kan inte besluta om en sån skatt, säger Kammarrätten med hänvisning till kommunallagen. 

Riksdagen fattar beslut om trängselskatten först nu på onsdag den 16 juni.

Har inlett upphandlingen
Stockholms kommun har redan inlett upphandling av den utrustning, som kommer att krävas för att övervaka försöket med trängselskatter, som ju är till för att minska trafikmängderna i Stockholms stadskärna. 

Det har sagts att staten ska kompensera kommunen för kostnaderna, men inget avtal är klart och ansvarsfördelningen är därför oklar, säger Kammarrätten. 

Ny lag måste skrivas
Kommunfullmäktiges beslut om trängselskatt för ett år sedan satte som villkor att det bara gäller om riksdagen beslutar om en lag att genomföra försöket. Det beslutet fattas alltså först nästa vecka.

Kommunens miljöavgiftskansli har skött upphandlingen och kommunen har alltså enligt Kammarrätten gjort fel när man satte igång upphandling utan att alla beslut var klara. Upphandlingsbeslutet upphävs därför, säger Kammarrätten i sin dom.  

Det kan inte uteslutas att kommunen kan krävas på skadestånd.  Kommunens jurister sitter nu under eftermiddagen och analyserar domen - ingen politiker vill för närvarande kommentera domen.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista