Gästarbetare dödades i Afghanistan

I Afghanistan mördades på torsdagen minst elva kinesiska biståndsarbetare i den värsta attacken hittills mot utländska civilpersoner sedan talibanregimen föll. 

De kinesiska vägarbetarna låg och sov i tält 20 mil norr om Kabul när ett 20-tal beväpnade män började skjuta. Minst elva kineser dog och fyra skadades.

Vill stoppa valet
Misstankarna faller på anhängare till den störtade talibanregimen eller på någon av de krigsherrar som är emot den USA-stödda regeringen och som vill försöka stoppa valet som utlysts till september. En talesman för talibanerna förnekade inblandning. 

Kina fördömer attacken nära staden Kunduz som ”ett brutalt terrordåd”. Dagens attentat är bara det senaste i en räcka angrepp mot biståndsarbetare. Så sent som i förra veckan dödades tre utlänningar och två afghaner som arbetade för Läkare utan gränser. Säkerheten är nu så dålig att stora delar av Afghanistan får klara sig helt utan hjälp utifrån.

Biståndsarbete begränsas
En FN-talesman säger att FN:s biståndsarbete kring Kunduz tills vidare kraftigt begränsas, som en följd av dagens attentat.

Det som är särskilt oroande med den senaste veckans attentat är att de inträffat i områden som hittills betraktats som relativt säkra. Det finns därmed tecken på att det väpnade upproret från talibansympatisörer och anhängare till al-Qaida håller på att sprida sig.

Nils Horner, Bangalore
nils.horner@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista