Skatten slopas när barn tar över företag

Barn som vill ta över föräldrarnas företag slipper arvskatt. Det förslaget väntas egendomsskattekommittén presentera i nästa vecka för finansministern och nu vädrar Gnosjöupprorets ledare morgonluft.

– Vad vi kan hoppas på är att svenska företag lever kvar i Sverige, åtminstone när det gäller småföretag, säger Mikael Jonsson, ledare för Gnosjöupproret och vd och ägare till AD-plast i Anderstorp.

Vad betyder det för egen del?

– Det öppnar för att mina barn, som inte är så gamla ännu, ska kunna ta över i framtiden, säger Mikael Jonsson.

Mikael Jonsson har 26 anställda i den egna fabriken och tillverkar plastdelar till bilindustrin.

Mikael Jonsson är också en av ledarna för det så kallade Gnosjöupproret, en grupp företagare som länge protesterat mot näringspolitiken och framför allt arvsskatterna.

Sänkt skatt på arv
Nu ser det ut som om gruppen fått gehör. Skatten på arv och gåvor kommer att sänkas om egendomskattekommitténs förslag blir verklighet.

Det sker genom att alla tillgångar, till exempel fastigheter, tas upp till halva värdet i stället för till hela.

Barn som vill ta över föräldrarnas företag slipper arvsskatt helt och hållet.

Bred politisk uppgörelse
Bakom uppgörelsen står förutom socialdemokraterna, vänsterpartiet, miljöpartiet samt kristdemokraterna, som lämnar sitt förslag till finansminister Bosse Ringholm på måndag i nästa vecka.

Förslaget välkomnas också av Företagarnas vd Gunvor Engström, som organiserar landets småföretagare.

– Vi är naturligtvis jätteglada eftersom vi har kämpat ganska länge för att få till de här förändringarna. Det är många företag som står inför ägarskiften och om man inte gör något nu kan företagen riskera att försvinna, säger Gunvor Engström.

Robert Andersson
robert.andersson@sr.se
Daniel Rundqvist
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista