Minst var fjärde styrelseledamot bör vara en kvinna.

Fler kvinnor i styrelser men långt till mål

Antalet kvinnor i de svenska börsbolagens styrelser blir fler, men fortfarande är det långt kvar till regeringens mål på att minst var fjärde styrelseledamot ska vara kvinna.

Det framgår av årets upplaga av boken Styrelser och revisorer från SIS Ägarservice.

Nästan var tredje är kvinna
Det tycks som att de senaste årens intensiva debatt om kvinnor i svenska bolagsstyrelser fortsätter att ge effekt. Nästan var tredje ny styrelseledamot är kvinna. Regeringen har tidigare hotat med att införa kvotering om andelen kvinnor inte når 25 procent och dit är det fortfarande en bit kvar. 

– Det blev ett stort språng uppåt år 2003 och så fortsätter ökningen 2004, men i lägre takt. Den dubblades 2003, då gick vi från 6 till 11,6 procent, och nu går vi från 11,6 till 14,6 procent, säger Sven Ivan Sundqvist, en av författarna till boken Styrelser och revisorer där samtliga svenska börsbolag har granskats.  

Men det går framåt. Förra året var drygt elva procent av bolagens styrelseledamöter kvinnor i år var siffran nästan 15 procent.

Bättre bland de 100 största
Så än är det några år kvar tills regeringens mål nås. Om man tittar endast på de 100 största bolagen var situationen något bättre, var fjärde bolag har redan nått regeringens mål.

Längst av alla har Axfood nått här är fyra av nio styrelseledamöter kvinnor.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista