Tre poliser utanför OS-stadion.

Stor säkerhetssatsning inför OS

Om två månader invigs OS i Aten. Det är de första sommarspelen sedan 11 septemberattentaten i USA, och arrangörernas säkerhetsbudget är rekordstor. För första gången satsar en OS-värd stort och systematiskt på att skydda spelen mot en terrorattack med kärnvapen.

Svenskan Anita Nilsson är chef för avdelningen för nukelär säkerhet på internationella atomenergiorganet IAEA i Wien och den som har lett det förebyggande arbetet.

– Man vill ju undvika att terroristorganisationer eller en annan kriminell varelse eller grupp kan förorsaka stor förstörelse, död kanske till och med. Antingen för spelmedlemmar eller för publik genom att använda explosiva material som är spetsade med radioaktiva ämnen, säger Anita Nilsson.

Stor säkerhetsbudget
Säkerhetsbudgeten till Aten-OS ligger på nio miljarder kronor. Det är fem gånger mer än vad arrangörerna i Sydney år 2000 la ut.

Aldrig tidigare har IAEA bidragit till olympiska spelens säkerhetsförberedelser.

IAEA har framför allt satsat på att förbättra det grekiska gränsskyddet. Tullarna har utrustats med instrument som varnar om en person försöker föra in radioaktivt material i landet. Även säkerhetsvakterna vid OS-arenorna och ute på stan kommer att bära såna här detektorer, säger Anita Nilsson.

– Med ett litet instrument som i princip stoppas i fickan, kan man då få en signal som säger att här finns det ett radioaktivt ämne i omgivningen. Det är den första varningen, så att säga. Sedan kan man gå vidare då och mäta upp vad är det för isotop, vad är det fråga om för ämne?

Ingen direkt hotbild
Sammanlagt har IAEA tillsammans med några enskilda medlemsländer som USA, Australien och Frankrike, satsat runt 160 miljoner kronor på att bygga upp Greklands skydd mot en terrorattack med kärnvapen. Även om IAEA inte direkt ser ett sånt hot mot spelen.

– Det är bättre att ta den här möjliga lilla eventualiteten på fullt allvar och inte spekulera i om det är stor risk eller liten risk utan göra allt vad man kan för att spelen ska bli så säkra som möjligt, säger Anita Nilsson.

Hur skyddat kommer Grekland att vara för sådan här radioaktiva bomber?

– Det man har fått här är ju en situation som är väldigt mycket bättre och jag skulle vilja säga att det är ett mycket gott skydd som man får mot sådana här händelser, säger Anita Nilsson.

Klas Wolf-Watz
klas.wolf-watz@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista