Kulturfrågorna i EU ratas av svenska politiker

På bara vart tredje möte inom EU-parlamentets utskott för Kultur, utbildning, idrott, media och ungdomsfrågor har en svensk parlamentariker varit närvarande under 2000-talet.

Den socialdemokratiske parlamentsledamoten Yvonne Sandberg-Fries har haft kultur och utbildningsfrågor i knappt ett och ett halvt år, men hon har aldrig varit på utskottets möten och hon vet inte vilka beslut utskottet tagit.

– Jag kan inte svara på sådana frågor, för jag har inte följt utskottets arbete på det sättet att jag kan värdera vad det är för beslut de har fattat, säger hon.

Men vet du inte vad som har hänt i utskottet ändå?

– Nej, jag har inte följt det, jag har inte gjort det. Det kan låta konstigt det här, men det är massor med frågor som är uppe jämt.

Närvande bara på var tredje möte
Sveriges Radios granskning av utskottets arbete under fyra och ett halvt år visar att bara på vart tredje möte har en svensk EU-parlamentariker registrerats som närvarande.

Och besöken präglas inte av talförhet. Bara tretton gånger har en svensk parlamentariker yttrat sig under 2000-talet.

Moderaten Peder Wachtmeister, den andre svenske suppleanten i kultur- och utbildningsutskottet, säger som Yvonne Sandberg-Fries att tiden gått åt till miljöfrågor.

– Det har ju fått bli lite grann med armbågen, om jag ska vara ärlig. Men det är inte någon större aktivitet bland svenskarna där, det kan jag inte säga. Så att jag följer väl partilinjen och säger att det här är väl ett av de områden man kanske inte skulle lägga så mycket pengar på, utan använda till annat.

Kulturministern på besök
De moderata parlamentsledamöterna har varit mer aktiva än de två socialdemokratiska ledamöter som suttit i utskottet under 2000-talet, de har enligt protokollen bara varit där två gånger sedan den 1 januari 2000, en av gångerna när partikamraten och kulturministern Marita Ulvskog var på besök.

– Det kanske är en bild av att vi har sett till, alla medlemsländer att kulturpolitiken ska vara nationell och där finns det ju en samsyn mellan partierna, så det kan vara en spegling utav det, säger Marita Ulvskog.

Kan man påverka när man inte är närvarande?

– Jag tror att det är viktigt att vara närvarande när de frågorna diskuteras, självklart är det så, säger hon.

Jesper Lindau
jesper.lindau@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista