Giffords tillstånd fortfarande kritiskt

1:22 min

I USA är tillståndet kritiskt för den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords, som skadades allvarligt vid ett skottdrama i Arizona i går. Sex personer sköts till döds, och skottdramat har fått politiska efterverkningar.


Skottdramat har lett till starka reaktioner runtom i USA och president Barack Obama uppmanar alla amerikaner till en tyst minut för att hedra offren för det han kallar en nationell tragedi.

Den 40-åriga kongressledamoten Gabrielle Giffords hålls nedsövd och har allvarliga skottskador i huvudet efter skottdramat i Tucson i Arizona i går. Men läkarna sa strax innan 19, svensk tid, att de ändå är optimistiska.

Giffords hade just inlett ett politiskt torgmöte när en 22-årig man öppnade eld och sköt vilt i folkmassan. Sex personer dödades, bland dem en nioårig flicka, och 14 personer skadades.

22-åringen är gripen, men uppges vägra tala med polisen. Han verkar ha agerat på egen hand. Polisen sökte tidigare en eventuell medhjälpare, men den misstanken har nu avförts, enligt polisen i Tucson.

Det är oklart om det fanns några politiska motiv till massmordet. Den gripne 22-åringen beskrivs som mentalt instabil, och man tror att han bland annat har lagt ut flera förvirrade meddelanden på olika webbsidor, bland annat om sitt hat mot analfabetismen.

Skottdramat har lett till chock och fördömanden från såväl Vita huset som kongressen, och händelsen får direkta politiska konsekvenser.

Representanthuset ställer in alla sina politiska omröstningar den kommande veckan. Republikanerna hade föreslagit en kontroversiell omröstning, nu på onsdag, om att riva upp president Obamas sjukvårdsreform. Men det beslutet skjuts nu på framtiden.

Det här är en attack mot alla folkvalda, sa republikanernas nyvalde ordförande i representanthuset John Boehner.

Skottlossningen har också lett till debatt om det politiska klimatet i USA, och om det allt mer uppskruvade tonläget kan ha bidragit till att få en instabil potentiell mördare att gå över gränsen.

Demokraten Gabrielle Giffords hör till de politiker som tidigare hotats för att hon röstade ja till sjukvårdsreformen. Giffords har själv varnat för att debatten blivit alltför aggressiv, och har bland annat kritiserat republikanernas Sarah Palin för att använda verbala hotelser.

Rådigt ingripande räddade Giffords

#text=4281714#vid skottdramat i Arizona var avgörande för den demokratiska kongressledamoten Gabrielle Giffords, det säger läkare vid sjukhuset där hon nu vårdas.

Arizonas vapenlagar

#text=4265392#är bland de mest liberala i USA och det förs en intensiv debatt. (Studio Ett)

Skottdrama fördröjer omröstning

#text=4280912#avvaktar med omröstning om upphävande av sjukvårdsreform. 

Profil: Gabrielle Giffords

Gabrielle Giffords, 40 år, sitter sin tredje period i kongressens representanthus för Demokratiska partiet och delstaten Arizona. Hon omvaldes senast den 2 november 2010.

Hon har engagerat sig i invandrarfrågor, försvarsfrågor, stamcellsforskning och alternativ energi, och har suttit i kommittéer som behandlar militära frågor och vetenskap och teknik. Hon är gift med Nasa-astronauten Mark Kelly.

Giffords presenteras på sin hemsida som en vapenanhängare som själv länge haft skjutvapen. Hon beskrivs samtidigt som en måttfull politiker i partiets mittfåra och är medlem i den så kallade Blue Dog Coalition inom Demokraterna, som stöder skattemässigt konservativa, företagsinriktade åtgärder. Giffords har propagerat för att fler soldater ska skydda USA:s gräns mot Mexiko. Hon har också arbetat för att illegala invandrares eventuella kriminella bakgrund kontrolleras, att de betalar kvarskatt och lär sig engelska.

Giffords betraktas som en stigande stjärna i partiet och hade hoppats på att eventuellt vinna en plats i senaten, berättar lokale ordföranden för Demokraterna, Jeff Rogers, för brittiska BBC. Hon utsågs av webbplatsen Real Clear Politics till nummer sju på en tio-i-topp-lista över politiker på väg upp i kongressen.

Åren 2000-2005 skötte Giffords sin familjs däck- och fordonsfirma.

TT

Ginna Lindberg, Washington

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista