Unga inspektörer ska kontrollera att alkoholtillstånden följs på Gotland.

Kontroller minskar supandet på Gotland

Förra året var ett av de stökigaste någonsin på Gotland med många unga berusade sommargäster. I år hoppas kommunen och polisen på bättre ordning med hjälp av bland annat fler poliser och socialarbetare och bättre kontroll över alkoholen.

Bland annat har flera unga alkoholinspektörer anställts för att kontrollera att krogarna sköter sig. 25-åriga ”Emma” är en av alkoholinspektörerna.

– Vi ska kontrollera att alkoholtillståndet följs av krogarna om de överserverar till alltför onyktra människor, om de har mat att tillgå och att de då inte serverar till minderåriga, säger hon.

Känner du dig som en spritspion?

– Nej, det där är lite överreklamerat tycker jag. Det vi ska göra det är att bara kontrollera vad som händer ute på krogarna. Anledningen till att vi har blivit uttagna är ju att de som jobbar här i Visby ju är välkända på krogarna, så vi blir ju lite mera anonyma när vi går ut och tittar. Vi kommer ju lättare att smälta in bland klientelet som rör sig inne på en krog, eftersom vi befinner oss mellan 20 och 30 år, säger alkoholinspektören.

”Värsta supandet någonsin”
Supandet på Gotland var det värsta nånsin enligt många. En orsak kan vara att de nya snabbare färjorna har gjort att det blivit lättare att ta sig till ön. Många tonåringar kom utan föräldrar och utan ens bostad ordnad.

Emma som egentligen heter något annat, tyckte själv att förra sommaren var hemsk.

– Folk har blivit yngre och yngre och det är väldigt mycket slagsmål, väldigt mycket bråk och det händer väldigt mycket våldtäkter och i grund och botten så har det ju med alkoholen att göra, säger hon.

Tiopunktsprogram
De unga alkoholinspektörerna är bara ett av vapnen mot supandet.

Kommunen har ett tiopunktsprogram med bland annat utbildning av krögare och informationskampanjer för turisterna.

Nya stadsvärdar ska finnas ute även kvällar och helger. Dessutom har socialens fältgrupp förstärkts, liksom polisen, som ska försöka stoppa problemen i tid säger närpolischefen Mats Holst.

– Vi kommer att försöka vara med i ett tidigare skede och vara mer aktiva i ett inledningsskede när problemen kan tänkas uppstå. För att se var oroshärdarna finns och på så sätt kunna mildra effekterna av det som var i fjol, säger han.

Så ni kommer alltså att möta ungdomarna redan vid båten?

– Det kan finnas tillfällen när vi gör det och vi jobbar ju när med den ungdomsgrupp inom det sociala som finns här och genom dem kommer vi också att kunna se vilka ungdomar som kommer hit och även få tidiga indikationer på om det är några speciella oroshärdar som kommer hit.

Vill inte stoppa drickandet helt
För Gotland kretsar väldigt mycket kring turismen och för kommunen är det livsnödvändigt att inte skrämma bort barnfamiljer och äldre.

Men samtidigt menar Håkan Jonsson i kommunens folkhälsoteam, att man varken kan eller vill stoppa drickandet helt.

– Ja visst finns det en del av firandet och festandet och sommaravslappningen naturligtvis och det är ju därför vi kanske sätter lite grann av den här måttlighetsnivån på det hela, att minska berusningsdrickandet. Målet är inte att torrlägga Gotland, utan att få till stånd en bättre ordning och mindre berusning.

Tror du att sommarturisterna kommer att uppleva att Gotland har blivit tuffare vad gäller alkoholen i sommar?

– Jag är alldeles övertygad om att det kommer att synas att vi drar åt skruvarna lite grann. Målet är att få ett bättre stuk, ett attraktivare Gotland.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista