George Bush på G8-mötet i Georgia

G8-mötet ett bakslag för Bush

G8-mötet i USA, som avslutades i torsdags kväll, blev inte den framgång som president Bush hade hoppats på. Sprickorna gentemot omvärlden är tydliga och Bush tvingades att backa, bland annat när det gäller västalliansen Natos roll i Irak.

– Det är orealistiskt att tro att Nato ska ställa upp med fler trupper, däremot kanske alliansen kan träna irakiska soldater, sa president Bush på den avslutande presskonferensen i Savannah i amerikanska Georgia.

Bush kompromissade
Ett betydligt försiktigare uttalande än när han så sent som dagen före förklarade att han ville att Nato tar på sig en större roll i Irak, men det var något som G8-länderna och Natomedlemmarna Kanada och, inte minst, Frankrike direkt vände sig emot. Bush backade, eller som en amerikansk regeringstjänsteman hellre beskrev det, han kompromissade.

Det fick den amerikanske presidenten göra på flera punkter under toppmötet, som inleddes med det för USA positiva beskedet att FN:s säkerhetsråd hade godkänt den amerikanska Irakresolutionen. Men enigheten visade sig snabbt vara bräcklig, inte bara när det gällde Nato.

Kunde inte enas om skuldavskrivning
Bush initiativ om demokratisering i Mellanöstern tonades till exempel ner kraftigt jämfört med ursprungsförslagen efter kritik från bland annat EU-håll. G8-gruppen kunde inte enas om att skriva av Iraks skulder, och hade helt olika åsikter om hindren för tillväxt i världsekonomin.

Naturligtvis var de också överens i vissa frågor, som när det gäller skuldavskrivning för främst afrikanska länder, utbildandet av fredsbevarande styrkor och att samordna forskningen kring ett hiv-vaccin.

President Bush sammanfattade, föga överraskande, det hela som ett mycket lyckat möte.

John Kerry har övertag
För honom är det viktigt att inför hemmaopinionen visa att han nu reparerat åtminstone en del av de internationella relationer som skadats på grund av framför allt Irakkriget, inte minst eftersom den demokratiske utmanaren i presidentvalet John Kerry, enligt bland annat en opinionsmätning som kom på torsdagen, nu har ett tydligt övertag mot Bush.

Kerry säger sig ha som ett av huvudmålen med sin utrikespolitik att just bygga upp allianser med omvärlden. Därför var de tydliga sprickorna under G8-mötet ett bakslag för Bush.

Anders Ask, Savannah
anders.ask@sr.se

G8-länderna

  • Frankrike
  • Italien
  • Japan
  • Kanada
  • Ryssland
  • Storbritannien
  • Tyskland
  • USA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista