Ray Charles.

Ray Charles död: Han skapade soulen

Musiklegenden Ray Charles har avlidit i sitt hem i Beverly Hills i Los Angeles. Han har spelat in flera kända låtar, en av de mest kända är Georgia on my mind.

– För den svarta musiken har han varit väldigt viktig. Han har sammanfört flera sorters svart musik i grunden, som rhythm and blues och gospel, och på det sättet skapat den moderna soulmusiken. Han var en av de tidiga som förde ut svart musik till vita lyssnare, vilket var rätt unikt på den tiden. Dessförinnan var det nästan bara svarta som lyssnade på den svarta musiken, säger Stefan Wermelin, musikproducent på Sveriges Radio.  

Hur tycker du att han lyckades förena musikstilar och göra något nytt av dem? 

– Om man pratar om hans storhetstid, som egentligen var på 50- och 60-talet, så var det just att han kunde ta vilken stil som helst och ändå göra Ray Charles av det. Han sjöng jazz, country, rhythm and blues och gospel och vävde ihop något som var unikt Ray Charles, och gjorde det väldigt bra. 

Är Ray Charles en artist som man kommer att fortsätta lyssna på, eller är han ute? 

– Jag hoppas verkligen att folk fortsätter lyssna på det, men det har ju blivit väldigt inne just nu att inte lyssna så mycket på gammal musik av den sorten och den kalibern. Man glömmer gärna bort de som grundade det hela. Han är ju absolut en av de stora grundläggarna för hela den här populärmusikutvecklingen som vi har sett de senaste åren. Så han är en av de stora pionjärerna, kan man säga, säger Stefan Wermelin. 

Tror du att hans kända sånger kommer att få en renässans någon dag? 

– Ja, jag antar att de kommer att få en renässans nu när han har gått bort. Det brukar vara så, att det bästa sättet att göra karriär är att gå och dö. Då kommer alla och ska tolka hans musik igen, det kommer nya versioner, det kommer remixar, clubmixar och allting av hans låtar, tror jag. 

Vad tycker du om den utvecklingen?

– Det beror på, om det görs bra så kan det vara spännande och roligt. Görs det dåligt så blir det bara pinsamt, säger Stefan Wermelin.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".