100 000-tals i kö vill ta farväl av Reagan

På fredagen är det nationell sorgedag i USA, när statsbegravningen av expresident Ronald Reagan, som avled i lördags 93 år gammal, inleds i Washington.

Reagans död har väckt starka känslor bland många amerikaner, och hundratusentals har köat för att få en skymt av expresidentens kista.

– En av USA:s bästa presidenter är definitivt värd att köa för, säger Wendy Feather från Wisconsin.

”En stor man”
Hon har åkt genom sex delstater för att ta sig till Washington och ta farväl av Ronald Reagan. Nu står hon i en kilometerlång ringlande kö utanför kongressbyggnaden, gräsmattan myllrar av människor som väntar tålmodigt på att få passera förbi kistan.

– Jag älskar president, jag respekterar honom. Han var en stor man som gjorde mycket för det här landet, säger Bruno Berato som rest från Illinois.

Specialprogram på tv
I dag, fredag, på den nationella sorgedagen, hålls alla myndigheter och finansmarknader i USA stängda. Överallt vajar den amerikanska flaggan på halv stång och tv-kanalerna sänder specialprogram till den republikanske ex-presidentens minne.

Vissa debattörer påminner försiktigt om Reagans sociala nedskärningar och om det rekordstora budgetunderskottet han bidrog till, men kritiken drunknar fullständigt i de massiva hyllningarna.

Första statsbegravningen sedan 1973
Många av stats- och regeringscheferna som deltagit vid G8-möte i Georgia väntas till Washington för begravningsceremonin i Nathional Cathedral. Sverige representeras av vice statsminister Lars Engqvist.

Det blir den första statsbegravningen i USA sedan Lyndon Johnsons död 1973. Här skrivs nutidshistoria, säger Claudia Vitell från New York.

– Jag uppskattar patriotismen, jag är inte här bara för Reagans skull, utan för Amerika, vi behöver visa styrka, säger Claudia Vitell.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista