Högt valdeltagande i Holland

Kristdemokraterna, CDA, vann EU-parlamentsvalet i Nederländerna på torsdagen men vänsteroppositionen hade stora framgångar. Den största överraskningen var dock det relativt höga valdeltagandet.

Valdeltagandet i Nederländerna blev betydligt högre än i förra Europavalet, 39 procent, jämfört med bara 29 procent 1999.

Socialistiska framgångar
Premiärminister Jan Peter Balkenendes parti det kristdemokratiska CDA gick tillbaka kraftigt. Partiet fick bara 24 procent av rösterna och förlorade två av sina nio platser i Europaparlamentet. Det socialistiska partiet däremot vann en plats och socialdemokraterna, det största oppositionspartiet, vann också en plats.

En stor överraskning i det nederländska valet var det nya partiet Transparant Party som fått två platser i Europaparlamentet. Det partiet leds av Paul van Buitenen som är känd som mannen som fick hela den förra EU-kommissionen på fall. Han pekade på misskötsel av EU:s affärer i Bryssel och det ledde till att hela kommissionen, under ordföranden Santers ledning, tvingades avgå.

Kommer igen i parlamentet
van Buitenen fick betala med sitt jobb och har tvingats leva en undanskymd tillvaro som straff, men nu kommer han igen som parlamentariker i Europaparlamentet.

Europavalen används ofta av väljarna för att visa sitt missnöje med de egna politikerna och deras politik, och i Nederländerna har det kristdemokratiska partiet fått betala ett högt pris medan oppositionen vann sina framgångar framförallt på väljarnas missnöje med Irakkriget.

Kerstin Brostrand, Bryssel
kerstin.brostrand@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".