Portugal hoppas EM ger ekonomiskt lyft

På lördag startar fotbolls-EM i Portugal. Landets regering hoppas att det ska bidra till att lyfta landets dåliga ekonomi.

Chefen för svenska Exportrådets kontor i Lissabon Jan Holmquist är tveksam till om EM blir ett ekonomiskt lyft för Portugal. Han tror visserligen att turistindustrin kan gynnas, men att det samtidigt kan bli stora försämringar på annat håll.

”Både vinnare och förlorare”
– Många kommuner är skuldsatta upp över öronen, de investerar i fotbollsstadion. Det är alltså investeringar för åtta-tio miljarder svenska kronor, och den portugisiska staten står för kanske 25 procent, i runda tal. Resten ska finansieras av lokala kommuner, säger han.

Jan Holmquist menar att det finns både vinnare och förlorare så här långt. Byggbolagen har naturligtvis tjänat på nybyggnad och ombyggnad av de tio EM-arenorna, medan invånarna i de aktuella städerna riskerar att bli förlorarna.

”Fotboll är politik”
Kommunernas stora skulder kan nämligen göra att investeringar i till exempel vattenrening, avloppssystem och vägar skjuts på framtiden. Det här gäller inte bara de åtta städer där EM-matcher ska spelas utan även ett stort antal andra kommuner i landet, där politikerna beslutat att bygga nya arenor till de lokala klubbarna, säger Jan Holmquist.

– Fotboll och politik hör väldigt mycket ihop i Portugal, och är beroende av varandra. Lokalpolitikerna använder fotbollen som ett sätt att synas, att popularisera sig själva, att vinna val. Portugisen stöder sitt lokala fotbollslag, han är väldigt passionerad för sitt lag, det är nästan det viktigaste som finns. Det utnyttjar politikerna, man stödjer sina lag för att skapa röstunderlag.

Johan Prane, Lissabon
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".