Tuff arbetsmarknad i Norge

Ekonomisk tillväxt men inga nya jobb. Det är ett problem som västvärldens ekonomier brottas med och de nordiska länderna är inget undantag.

I vårt grannland Norge, precis som i Sverige, låter de stora bolagen bli att anställa, trots att tiderna har blivit ljusare. Arbetslösheten i Norge har inte gått ned i den takt som man trodde skulle ske, och många högutbildade märker att det är extra svårt nu.

På arbetsförmedlingen i Asker utanför Oslo ingår flera högutbildade i ett projekt. En arbetsplats har skapats där uppgiften är att söka jobb åt sig själv och varandra. Arbetsmarknaden är tuff nu, märker Catharina Olstad som är arbetslös.

– Jag söker jobb, gör besök på arbetsplatserna och använder mitt nätverk, säger hon.

Även om norsk ekonomi går bättre än på länge så anställer inte de stora företagen nu. Företagen har genomgått en period med rationaliseringar och under den har de behållit dem med högre utbildningar. Därför behövs det inte så många nya av dem nu. Dessutom är administrations- och utvecklingsavdelningar slimmade sedan tidigare.

Många hade spått att arbetslösheten i Norge skulle gå ned mer när styrräntan sänktes flera gånger och kronan försvagades. Men istället håller arbetslösheten i sig och ligger runt fyra procent nu, vilket är högt med norska mått mätt.

Ett exempel på företag som låter bli att anställa är industribolaget Hydro, ett av Norges största företag. Cecilie Ditlev- Simonsen som är kommunikationschef säger att produktionen är mer effektiv nu och det gör att Hydro kan producera mer med färre anställda.

– Norsk arbetskraft är bland den dyraste i världen och Hydro är ett stort internationellt företag som konkurrerar på världsmarknaden.

Investeringarna sker istället utomlands, säger hon.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista