Kongolesisk polis i Kinshasa

Misslyckat kuppförsök i Kongo

Regeringsstyrkor uppges ha slagit ner ett kuppförsök i Kongos huvudstad Kinshasa. Men på fredagsmorgonen hördes fortfarande artillerield i närheten av president Kabilas bostad.


Under natten tog ett 20-tal elitsoldater ur presidents Kabilas livvaktsstyrka över den statliga radio- och tv-stationen, och annonserade att de nu hade kontroll över landet. Men det meddelandet uppmärksammades aldrig av befolkningen, eftersom radio och tv inte brukar sända under natten.

Däremot vaknade många av en explosion vid en stor elcentral som släckte Kinshasa under ett par timmar.

Sedan hördes skottlossning utanför en militärförläggning och stridsvagnar som rullade mot presidentens bostad. Därifrån hördes sedan skottlossning från tunga vapen.

Det är i stort sett alla uppgifter som kan bekräftas.

Regeringstalesmän säger att armen har situationen under kontroll och att president Joseph Kabila mår bra - trots att ingen har hört eller sett honom personligen.

Därför är det också svårt att veta motivet bakom det förmodade kuppförsöket.

Inte första kuppförsöket
Det var andra kuppförsöket mot Kabila på bara ett par månader, sedan han undertecknat ett fredsavtal för Kongo, och inrättat en övergångsregering som skall leda landet fram till ett planerat val nästa år.

Hans far, Laurent Kabila, mördades av sina livvakter för tre år sedan, mitt under det mest omfattande kriget som Afrika sett i modern tid, där sex olika länder bekämpade varandra på Kongos mark.

Bräcklig fred
Nu råder en bräcklig fred under FN:s överinseende, men den hotas hela tiden. Nu senast när rebelliska generaler tog över staden Bukawo i östra Kongo, och höll den under en veckas tid.

Kongo fortsätter att vara en grogrund för konflikter. Avståndet mellan huvudstaden Kinshasa i väster och Bukawo i öster, är som mellan Paris och Moskva - men utan en enda väg emellan.

Splittrat land
Det talas olika språk i alla delar av landet, olika etniska tillhörigheter ökar motsättningarna och lokala banditgäng förvärrar situationen med sin egna dagordningar.

Till det kommer alla rikedomar som finns outnyttjade; guld, diamanter och sällsynta mineraler, som mer än ett grannland är ute efter.

Dessutom finns oavlönade soldater, som enligt fredsavtalet från förra året skall ingå i en gemensam armé, men som tidigare när de var rebeller avlönade sig själva genom Kongos diamanter och mineraler.

Att få en hållbar fred i ett jätteland som är så splittrat från början, ser ut som ett omöjligt uppdrag.

Vincent Dahlbäck, Johannesburg
vincent.dahlback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista