Mer rättvis a-kassa när Ams tar över

Statskontorets förslag att lägga ned länsarbetsnämnderna och flytta det direkta ansvaret till Ams, får beröm av Ams generaldirektör. Han tror att tillämpningen nu kommer bli mer enhetlig över landet.

– Det är i första hand en rättvisefråga, en fråga om att arbetssökanden som nyttjar arbetslöshetsförsäkringen ska ha samma villkor och samma möjligheter, både när det gäller regelverket och tillämpningen av regelverket och de tjänster vi erbjuder från arbetsförmedlingen, säger Anders L Johansson.

– Det konkreta är ju i högsta grad en fråga om det ska vara en rättvis tillämpning runt om i landet. Det får inte vara så att man får villkoren och spelreglerna med utgångspunkt i vilken förmedling man går in, säger Anders L Johansson.

Föreslår nedläggning
Statskontoret som har i uppdrag att rationalisera och effektivisera statlig verksamhet, föreslår som Ekot kunde berätta på fredagsmorgonen, i en kommande utredning att de 21 länsarbetsnämnderna läggs ned.

En av de främsta orsakerna är att det är för stora regionala skillnader mellan hur reglerna tillämpas.

På vissa håll i landet är det väldigt lätt att få ersättning från a-kassan, medan andra arbetsförmedlingar ställer betydligt tuffare krav. Vilket stöd man som arbetssökande får varierar också kraftigt.

Tjänster blir överflödiga
Men den nya organisationer kommer också innebära att vissa tjänster som finns idag inom länsarbetsnämnderna blir överflödiga.

– Det finns besaparingsmöjligheter, men jag ser inte att det är huvudsak, säger han.

Statskontoret hävdar att länsarbetsnämndernas styrelser på en del håll inte skött sin kontrollfunktion.

Det finns de som anser att en förändrad organisation inte kommer innebära att det blir någon bättre kontroll eller att reglerna tillämpas mer lika.

Brister i kontrollen
Lorentz Andersson är landshövding i Västerbotten och ordförande i länsarbetsnämnden.

– Det är ju självklart att kontrollen av hur man använder arbetslöshetskassan den måste fungera så att det är likformigt för alla, säger han.

– Men det löser man inte med att lägga ner länsarbetsnämnder, det är ju inte där den frågan ligger. Det ligger ju på hur verket orkar se till att det fungerar på samma sätt i hela landet, säger Lorentz Andersson.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".