Ams: Rättvist lägga ner länsarbetsnämnder

Statskontorets förslag att lägga ned länsarbetsnämnderna och flytta det direkta ansvaret till Arbetsmarknadsstyrelsen Ams, får beröm av Ams generaldirektör Anders L Johansson. Han tror att tillämpningen nu kommer bli mer enhetlig över landet.

– Ja, det är ju i första hand en rättvisefråga, en fråga om att arbetssökanden som nyttjar arbetslöshetsförsäkringen ska ha samma villkor och samma möjligheter, både när det gäller regelverket och tillämpningen av regelverket och de tjänster vi erbjuder från arbetsförmedlingen.

– Det konkreta är ju i första hand en fråga om det ska vara en rättvis tillämpning runt om i landet. Och det får inte vara så att man får villkoren och spelreglerna med utgångspunkt i vilken förmedling man går in, säger Anders L Johansson.

Föreslår nedläggning
Statskontoret som har i uppdrag att rationalisera och effektivisera statlig verksamhet, föreslår som Ekot kunde berätta på fredagsmorgonen, i en kommande utredning att de 21 länsarbetsnämnderna läggs ned.

En av de främsta orsakerna är att det är för stora regionala skillnader mellan hur reglerna tillämpas.

På vissa håll i landet är det väldigt lätt att få ersättning från a-kassan, medan andra arbetsförmedlingar ställer betydligt tuffare krav. Vilket stöd man som arbetssökande får varierar också kraftigt.

Tjänster blir överflödiga
Men den nya organisationer kommer också innebära att vissa tjänster som finns idag inom länsarbetsnämnderna blir överflödiga.

Anders L Johansson vill dock ännu inte gå in på vilka förändringar det blir om statskontorets förslag antas.

– Och vi har alldeles för lokala, regionala och länsvisa tillämpningar utav a-kassan. Nu föreslår statskontoret att man ska överväga fortsatta struktur- och organisationsförändringar, säger Ams generaldirektör Anders L Johansson.

Daniel Öhman
daniel.ohman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista