Politisk örfil för den brittiska regeringen

Rösträkningen pågår fortfarande i det brittiska lokalvalet. Det verkar som om de brittiska väljarna straffat labourregeringen och premiärminister Tony Blair för Irakkriget. Allt pekar på ett rejält bakslag för labourpartiet.

Det ser ut som om labourpartiet är på väg mot sitt sämsta resultat i lokala val i mannaminne.

Bara hälften av de 166 kommuner, som valet gällde är färdigräknade och resultaten är inte klara än i de viktiga storstäderna.

Enligt en prognos från radio och tv-bolaget BBC kan labour ha fått så litet som 26% av rösterna och hamna på tredje plats efter det konservativa torypartiet och liberaldemokraterna.

Politisk örfil
Håller den prognosen är det en politisk örfil, som väljarna har gett regeringen.

Premiärminister Tony Blair är i USA på Ronald Reagans begravning, men medgav på en presskonferens där att Irakkriget låg som en skugga över valet här.

Hans inrikesminister David Blunkett sade på fredagsmorgonen att Irak har skadat regeringen.

Blunkett medgav att han kände sig förödmjukad av valresultatet, men sade att det inte handlar om en härdsmälta för regeringen.

Röstar annorlunda nationellt
Det finns en del tröst att hämta för labour. De brittiska väljarna brukar passa på att protestera mot sittande regeringar i lokala val och sedan rösta annorlunda när det blir dags för allmänna val.

Att döma av de siffror som finns hittills har lokalvalet inte inneburit det genombrott för det konservativa oppsitionspartiet, som de skulle behöva för att kunna vinna regeringsmakten igen.

Labour kan också hoppas att väljarna har röstat litet annorlunda i EU-valet, men det vet ingen förrän på söndag kväll.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista