"Kemikalie lika farlig som DDT bör stoppas"

Kemikalieinspektionen kräver på fredagen omedelbara åtgärder för att få stopp på spridningen av en kemikalie som går under förkortningen PFOS.

Det här ämnet har hittats i golvpolish, bilvårdsprodukter, impregneringsmedel och hydrauloljor.

Det stannar mycket länge i miljön och finns nu i djur och människor överallt på jordklotet och utgör en stor framtida risk.

Inger Cederberg har arbetat med utredningen som på fredagen lämnas till regeringen.

– Kemikalieinspektionen känner en stor oro för det här är ett ämne som är extremt svårnedbrytbart i miljön och har en stor förmåga att ansamlas i levande organismer. Vi vill stoppa tillförseln för att inte hamna i en situation som man gjort med PCB och DDT , säger hon.

Bryts ner mycket långsamt
Det här ämnet visar sig till och med vara mer långlivat än de kända miljögifterna PCB och DDT. Det är just denna egenskap, att ämnet inte bryts ner, som gör att man reser  varningsflagg.

De högsta halterna har uppmätts hos isbjörn i Arktis, långt från produktion och spridningskällor.

– Vad vi grundar vår oro på är potentiella framtida effekter. Just det faktum att det här ämnet är svårnedbrytbart gör att man drar på sig allt högre halter, även i miljön, säger Sten Flodström är toxikolog, giftexpert, på Kemikalieinspektionen.

Globalt förbud krävs
Den nya bokstavskombinationen PFOS är att betrakta som ett organiskt miljögift, anser Kemikalieinspektionen. En del tillverkare har upphört att använda ämnen som kan ge upphov till PFOS, som är en nedbrytningsprodukt.

Kemikalieinspektionen vill nu ha ett globalt förbud för PFOS, men i väntan på det måste regeringen agera via EU, anser generaldirektör Ethel Forsberg.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".