Fler unga som dör i trafiken påverkade

Andelen unga bilförare som dör i trafiken efter att ha druckit alkohol har ökat mycket kraftigt det senaste året. Under 2003 var tre av fyra unga, som dog i singelolyckor, påverkade. Det visar ny statistik från Vägverket.

Generaldirektör Ingemar Skogö är mycket oroad över trenden.

– Det är en mycket oroande utveckling, som vi inte kan acceptera. Vi måste vidta åtgärder gemensamt i samhället, säger han.

Vad tror du det beror på?

– Det är lätt att tro att det beror på den ökande alkoholkonsumtionen och att den kanske får snabbast effekt i trafiken bland de unga, säger Skogö.

Tre av fyra påverkade
Tre av fyra unga förare mellan 18 och 24 år, som dog i singelolyckor under förra året, var påverkade av alkohol.

Det är en kraftig ökning, från 50 till 74 procent på bara ett år. Även i andra typer av olyckor syns samma ökning för de unga.

Redan tidigare har många varnat för en liberalare syn på alkohol och trafik. Ingemar Skogö menar att det är den nya trenden som nu slår igenom.

Alkolås och kontroller
Skogö anser att det behövs en lång rad åtgärder för att vända trenden igen. Alkolås är ett exempel som nu diskuteras på allvar, liksom bättre utbildning och mer information.

Kortsiktigt är det viktigaste fler nykterhetskontroller, menar han.

– Vi har föreslagit att man skulle öka kontrollerna upp till två miljoner om året mot dagens 1,4 miljoner kontroller per år. Två miljoner är ungefär så många som vi skulle ha om alla gjorde som de mest aktiva polisdistrikten. Det skulle få en snabb effekt och kan man komma ännu högre skulle man få en ännu bättre effekt. Det är det kortsiktigt mest effektiva medlet, säger Vägverkets generaldirektör Ingemar Skogö.

Daniel Rundqvist, Jönköping
daniel.rundqvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista