Skärpta regler för läkares bjudresor

Läkare ska inte längre kunna bjudas på resor och middagar av läkemedelsföretag. Landstingsförbundet beslöt på fredagen om stramare regler för kontakterna mellan läkare och läkemedelsföretag.

Lars Isaksson är socialdemokratisk ordförande i landstingsförbundets styrelse.

– De nya reglerna skärper spelreglerna väldigt. En del av innehållet i utbildningskonferenserna har väl inte enbart handlat om att utveckla sjukvård och läkemedelsförsörjning och konsumtion. Det stävjas väldigt tydligt i det här avtalet. Det tror jag både läkemedelsindustrin och sjukvårdshuvudmannen hälsar med tillfredsställelse.

Allt ska godkännas först
Läkare ska i fortsättningen inte kunna göra egna överenskommelser med läkemedelsföretagen. Alla uppdrag som läkarna utför åt läkemedelsföretagen ska godkännas av arbetsgivaren först. Det är en del av innehållet i det nya avtal mellan sjukvården och läkemedelsindustrin som landstingsförbundets styrelse godkände idag.

Ekot har tidigare rapporterat om läkare som blivit bjudna på konferenser, fester eller fortbildningsresor på semesterorter som läkemedelsföretagen betalat. Som tack har läkare skrivit ut läkemedel från just de betalande företagen till sina patienter. Förundersökningar pågår nu i flera misstänkta fall av mutbrott och bestickning.

Industrin får betala hälften
De nya reglerna innebär en skärpning och ska bland annat se till att styra industrins sponsring av sjukvården. I fortsättningen får industrin bara stå för högst 50 procent av kostnaderna vid utbildning och kongresser.

Att den regeln kan leda till ökade kostnader för landstingen ser Lars Isaksson som ett underordnat problem.

– Sammantaget och sammanvägt tror jag inte att detta är en kostnadsfråga. Detta är en etisk fråga, där patienten ska känna trygghet i att det inte finns kopplingar mellan läkemedelsindustrin och de som förskriver läkemedel utan man känner en väldig trygghet i att man får det enbart från den etiska grunden att man förskriver det som är rätt, säger Lars Isaksson.

Anna Gustafsson
anna.gustafsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista