Tusentals barn kan inte simma

Över 7 000 barn som gått ut femte klass kan inte simma. Ändå visar en undersökning från Skolverket att var sjunde kommun inte ger barnen simundervisning på skoltid.

I kursplanen för ämnet idrott och hälsa i grundskolan står att eleverna i slutet av årskurs fem ska kunna simma och hantera nödsituationer vid vatten.

Men det kan inte alla elever, inte 7 300 barn, enligt Skolverkets tillsyn.

Skralt i kassan ingen ursäkt
40 kommuner och elva skolor kritiseras för att inte ha någon simundervisning på skoltid och ännu fler lär inte ut hur eleverna ska hantera nödsituationer vid vatten, 75 kommuner och 27 friskolor får kritik för det.

Enligt Skolverket är det inte en godtagbar ursäkt att kommunen inte har råd med simundervisning.

Övervikt och religion ligger bakom
Men det finns också många andra skäl till att barn inte lär sig simma, medicinska och sociala till exempel handikapp, allergier, rädsla och övervikt.

Dessutom kan det finnas religiösa och kulturella skäl till exempel att barn inte får bada eller lära sig simma för sina föräldrar eller att flickor inte får bada tillsammans med pojkar.

Enligt Skolverket ska simundervisningen vara gratis, det har den inte varit i enstaka kommuner och 47 friskolor som har låtit eleverna betala entréavgiften till simhallen eller andra avgifter och det kritiseras de för av Skolverket.

Bengt Hansell
bengt.hansell@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista