Fr vänster: Madeleine Kohkoinen, Jennifer Wallsten och Jennifer Obleser går i trean på estetiska programmet i Luleå gymnasieby. Foto: Nils Eklund/Sveriges Radio.

Partierna oeniga i frågan om betygsomprövning

Centern och KD är för förslaget
1:56 min

Utredningen föreslår att elever som tycker att slutbetyg som är felaktigt satta ska kunna omprövas av rektor och några han tar till sin hjälp. Regeringspartierna är oeniga i frågan men eleverna själva är positivt inställda.

 |

Den här frågan har varit lång och segsliten i många år, eftersom det är myndighetsutövning att sätta betyg. Det anses viktigt för rättssäkerheten att eleverna kan begära omprövning.

Utredningen skriver att man vet att många lärare sätter betyg på annat än kunskaper. De betygsätter också elevers personlighet, uppträdande, ibland kanske etnicitet och kön. Bara att möjligheten till omprövning finns, gör att lärarna sätter rättvisare betyg.

– Elevperspektivet och elevens rättigheter är jätteviktigt för oss och just när det gäller betygssättningen så är det en myndighetsutövning som elever råkar ut för och då är det viktigt att man får överklaga om man inte tycker att man blivit rättvist bedömd, säger Ulrika Carlsson som är talesperson i skolfrågor för centerpartiet.

Men regeringspartierna är inte eniga i vad de tycker.

Utbildningsminister Jan Björklund, Folkpartiet sa i dag att han är emot. Han tror att det blir för mycket administration och byråkrati om lärarna måste dokumentera och skriva ner så mycket som behövs om eleverna, för att det här ska fungera.

Centern tror inte att det blir så byråkratiskt betungande. Redan i dag måste lärarna dokumentera en del för att kunna sätta rättvisa betyg.

Kristdemokraterna är också för, det är en mycket viktigt rättssäkerhetsfråga, säger Kristdemokraternas talesperson i skolfrågor Yvonne Andersson.

– Om det blir ökad byråkrati, så kanske det är värt det. Min bedömning är att det här förslaget bör genomföras och jag är nyfiken på vad remissinstanserna kommer att säga. För där tror jag att man kommer att kunna fokusera på eventuella problem och då ska de lösas.

Moderaterna har varit negativa och är tveksamma och ordföranden i utbildningsutskottet, Margareta Pålsson säger att man ska läsa utredningen och remisserna och sedan ta ställning.

Utbildningsminister Jan Björklund vill inte ge eleverna någon omprövningsrätt.

– Min preliminära inställning är att invändningarna mot ett överklagande system är starkare än fördelarna, säger Jan Björklund.

Centerpartiet och KD vill ju att elever ska kunna ompröva.

– Ja de har hittills tyckt det och jag har hittills tyckt att vi inte ska göra det och min slutsats efter utredningen är ag tycker fortfarande att invändningarna är väldigt starka men det är klart att nu måste vi lyssna på remissinstanserna och sedan får vi ha en diskussion, säger han.

Lokala röster om möjligheten att överklaga betyg

P4 Uppland #ljud=2843580#

P4 Norrbotten #ljud=2843617#

P4 Dalarna #ljud=2843751#

P4 Västerbotten #ljud=2843968#

P4 Västmanland #ljud=2843937#

 P4 Gävleborg #ljud=2843819#

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".