"Ölimporten kommer inte att minska"

Bara 35 procent av all sprit som dricks säljs i dag på systemet. Det är ett resultat av att svenskarna nu får ta med sig nästan obegränsade mängder alkohol från andra EU-länder och att spriten har blivit betydligt billigare i både Danmark och Finland.

För att rädda Systembolaget vill regeringens speciella utredare Kent Härstedt sänka skatten på spriten. En skattesänkning med 30 procent har diskuterats.

Däremot blir det ingen skattesänkning på vin och öl för på detta område hävdar sig Systembolaget bättre i konkurrensen menar utredaren.

”Fler blir alkoholister”
Men Gunnar Ågren som är generaldirektör på Folkhälsoinstitutet tror att utredningen är inne på helt fel väg och att förslaget skulle göra fler människor till alkoholister.

– Jag tror att det skulle bli en försämring, därför att då skulle vi komplettera den billiga utlandsspriten med billig svensk sprit. Då tror jag att en hel del människor skulle få det väldigt besvärligt. Jag tror att vi skulle få en kraftig ökning av det tunga missbruket. Vill man stärka stödet för systemet borde man sänka skatten på öl och vin.


En sänkt spritskatt räcker menar Kent Härstedt för att få svenskarna att även köpa mer vin och öl i Sverige.

Svenskarna tar hem öl
Men det tror inte Jan Hedlund, som är tillförordnad chef för Tullens gränsskydd i Skåne. Han ser att det är just billig öl från utlandet som svenskarna tar med sig hem. Så även om man sänker spritskatten med 30 procent så finns en mycket stor marknad för öl kvar menar tullen.

– Min personliga uppfattning är att det fortfarande finns en marknad kvar med öl som man säljer både till ungdomar och andra spekulanter. Troligtvis skulle ölen fortsätta att komma in.

Caroline Kiepels
caroline.kiepels@sr.se

Jens Ericson, Malmö
jens.ericson@sr.se

Mari Forssblad
mari.forssblad@sr.se

Fredrik Furtenbach
fredrik.furtenbach@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista