Judiska bosättare förflyttas på två veckor

En kommande tvångsevakuering av judiska bosättare kommer inte att ske i etapper som tidigare har sagts. Den israeliska armén får i stället 14 dagar på sig att rensa alla bosättningar på en gång.

Det kan bli hårda tag mellan de israeliska soldaterna och de bosättare som vägrar att lämna sina hem.

Även om många bosättare aldrig skulle kröka ett hår på en israelisk soldats huvud så finns det många former av spektakulärt passivt motstånd. Och de tidigare försök som har gjorts att riva bosättningar visar att det också finns bosättare som är beredda att ta till våld.

Skulle ske i fyra steg
Tanken var att den eventuella israeliska reträtten från alla judiska bosättningar i Gaza och från några få på Västbanken skulle ske i fyra steg.

Men för att undvika att Israel och hela världen skall få se våldsamma bilder från rensningsaktioner i bosättningarna i fyra olika repriser så kommer man istället att försöka klara av hela aktionen i ett sammanhang under två veckor i september nästa år.

Innan högtiderna
Meningen är att allt skall vara klart och de hetaste känslorna hinna svalna före de stora judiska högtiderna under hösten, som till exempel lövhyddohögtiden och Jom Kippur.

Det är omkring 7 500 bosättare som berörs av evakueringen och de som flyttar frivilligt skall få kompensation för det. Erbjudandet gäller redan från och med denna sommar. Detta trots att något formellt beslut om att verkligen evakuera bosättningarna inte har fattats ännu.

Många kommer att vägra
Men myndigheterna räknar med att många kommer att vägra flytta. Och för att hindra sympatidemonstrationer i bosättningarna kommer de veckorna före den planerade evakueringen att isoleras. Ingen kommer att släppas in dit längre.

Men även om de här bosättningarna verkligen överges nästa år innebär inte det slutet för den israeliska bosättarpolitiken. I dessa dagar presenteras istället planer på nya judiska bosättningar på palestinsk mark utanför Jerusalem.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".