Reagans begravning kulmen på patriotiska hyllningar

På fredagen begravdes USA: s tidigare president Ronald Reagan. Ledare från hela världen kom till Washington för att delta i statsbegravningen.

National Cathedral i Washington var fylld till sista bänkraden med stats- och regeringschefer, höga politiker och militärer.

Bland talarna fanns en av Ronald Reagans politiska själsfränder under åttiotalet, den brittiska före detta premiärministern Margaret Thatcher, som hyllade Reagan för hans kamp mot kommunismen.

Den nationella sorgedagen är kulmen på en vecka av patriotiska hyllningar till den republikanska forne filmstjärnan.

Kritiken får inte fäste
Under sin åttaåriga presidentperiod var Reagan omstridd och till och med avskydd i vissa läger. Bland annat skar han ned på välfärden och hjälpte högerregimer i Centralamerika. Men kritiken mot honom har inte fått något fäste här i USA under sorgeveckan.

– Ronald Reagan är död, men vi har saknat honom länge, sa president George Bush och påminde om att Reagan själv tog farväl redan för tio år sen, när han drabbades av Alzheimers sjukdom.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".