Vice utrikesminster dödad i Irak

Uppdaterad 12:00
En av Iraks vice utrikesministrar, Bassam Qubba, dödades på lördagen vid ett överfall när han var på väg till sitt kontor i Bagdad.

Det var i det starka sunnimuslimska fästet Azimiya-stadsdelen i Bagdad som beväpnade män besköt Bassam Qubbas bil. Han fick svåra skador och avled på sjukhuset där han vårdades efter attacken.

Saddamvänligt område
Azimiya är ett område där man fortfarande hittar irakier som stöder den förre diktatorn Saddam Hussein. Och Bassam Qubba tjänstgjorde själv under Saddam Hussein bland annat som FN-diplomat och som Iraks ambassadör i Kina.

Bland många Saddam-anhängare ses de som tjänar ockupationsmakterna och den nya irakiska regeringen som skall tillträda vid månadsskiftet som förrädare. Det här var det andra attentatet i just det här området på fyra dagar.

I onsdags utsattes Iraks vice hälsominister Ammar Safar för ett mordförsök i Azimiya. Men han lyckades undkomma efter en eldstrid mellan attentatsmännen och Safars livvakter.

Befarar nya oroligheter
Man befarar fler våldsamheter nu när dagen för maktöverlämnandet den sista juni närmar sig. Det finns många motståndsgrupper i landet som vill störa den processen så mycket som möjligt.

Målet är att skapa oro och förvirring och visa irakierna att varken USA eller dess allierade eller den regering de har tillsatt för att styra det självständiga Irak kan upprätthålla säkerhet, lag och ordning i landet.

Christer Fridén, Amman
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".