Flera kommuner folkomröstar i morgon

Det är inte bara val till Europaparlamentet i morgon, söndag. På flera orter är det också folkomröstning i olika lokala frågor. I Ragunda och Bräcke i Jämtland är den stora frågan om kommunerna ska gå samman.

Många Bräckebor är kritiska. De tycker att kommunens information har varit dålig.

– Jag tycker att vi har fått dålig information. Vi vet ingenting. Det är två fattiga kommuner det rör sig om, säger en väljare i Bräcke.

Oklara konsekvenser
Enligt kritikerna är det oklart vilka konsekvenser en sammanslagning av Bräcke och Ragunda ska få.

Men Mona Modin, kommunstyrelsens vice ordförande i Bräcke, socialdemokrat och för en sammanslagning, är i stor sett nöjd med informationen som skett via massmedierna och från kommunen.

– Jag tycker dock att partierna skulle kunna ha gjort mera, säger hon.

Även i Partille, Norrköping, Kungälv och Värmdö blir det folkomröstning i samband med EU-parlamentsvalet.

Omröstning om vägbygge
I Partille ska man besluta om det ska byggas en väg mellan norra och södra Sävedalen i Finngösaravinen, även där har det klagats på informationen.

I Norrköping är frågan om Vrinnevisjukhuset ska återupprättas som komplett länssjukhus.

I Kungälv gäller det musikskolan. Där har en namninsamlig med 8 000 underskrifter drivit på en folkomröstning om kommunen ska fortsätta att finansiera musikskolan. Då blir det förmodligen en skattehöjning med 8 öre.

– Jag tycker det är synd att vi inte har råd med musikskolan utan skattehöjning. Jag tycker att varje kommun är skyldig att ha musikskola.

– Musikskolan behövs. Alla åker ju inte skidskor. Det är en billig peng för den verksamheten.

Några röster från Kungälv.

Flera frågor i Värmdö
I Värmdö utanför Stockholm ska man rösta både om avgifter för biltrafik och om fritidssatsningar på barn och ungdom.

En ny simhall i Gustavsberg är huvudfrågan, men enligt moderaten Jonas Nilsson kan det bli svårt att tolka resultatet.

– Det blir svårt eftersom det är ett paket av åtgärder man folkomröstar om. Och eftersom man bara kan rösta ja eller nej så innebär det att den som tycker att två saker av fyra är bra får svårt att välja. Den tycker att en simhall är bra, men vill ha den på an annan plats än förslaget har formulerat, hur röstar den, undrar han.

Socialdemokraten Christer Hedberg, kampanjgeneral för ja-sidan är av en annan åsikt.

– Jag tycker att det är kristallklart. Antingen vill man ställa upp på den här extra satsningen, att höja nivån på insatser till våra barn och ungdomar på fritids- och rekreationsområdet och för föreningslivet, eller också vill man inte det och då röstar man nej, säger Christer Hedberg.

Agneta Johansson, i samarbete med SR Jämtland, SR Göteborg och Radio Stockholm.
agneta.johansson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista