Valdas Adamkus

Presidentvalet i Litauen en öppen fråga

I Litauen röstar man i morgon, söndag, på en ny president efter Ronaldas Paksas som avsattes i april i en rikrättsprocess. Presidentvalet överskuggar förstås det samtidiga valet till Europaparlamentet. Utgången tycks ovissare än många länge trodde, även om det fortfarande är Paksas företrädare, den 77-årige Valdas Adamkus och hans chanser till come back, det handlar om.

– Målet är att på kortast möjliga tid återställa Litauens rykte som blev så skamfilat under den mardrömslika tid vi nyss genomlevde, säger Valdas Adamkus, på språng mellan valmöten och debatter sina 77 år till trots.

Slarvade bort segern
Adamkus jobbar hårdare den här gången, reser runt i landet på ett vis han inte gjorde för ett och ett halvt år sedan när han tog återvalet som så givet att han kanske mer eller mindre slarvade bort segern till den populistiskt lagde och närmast ryskmaffiaanklagde Ronaldas Paksas. Bland folk i huvudstaden Vilnius är stödet stort.

– Adamkus ledde oss in i EU och Nato. Honom kan vi lita på, säger en ung kvinna på ett valmöte där några småkillar samtidigt har uppvisningsspel i basket, Litauens nationalsport.

Men opinionsmätningarna visar att utgången inte längre är så helt given. Fyra andra kandidater finns. En mer vänstersinnad man vill välja någon som bott i Litauen hela tiden, säger han. Den konservative Adamkus som länge levde i exil i USA vet inte hur folk egentligen har det här.

Invändningar mot Adamkus höga ålder
Den vanligaste invändningen mot favorittippade Valdas Adamkus är annars hans höga ålder. Delar av den mestadels borgerligt sinnade valmanskåren tycks därför hellre välja antingen den populära socialministern Vilija Bileviciute eller, kanske allra troligast, Litauens EU-förhandlare, diplomaten Petras Austrevicius.

Han fick i senaste gallup faktiskt lika många procent som Adamkus. Det behövs ett generationsskifte, säger den 41-årige Austrevicius.

En framgångsrik kampanj och ett ickepolitiskt och fläckfritt förflutet gör alltså Petras Austrevicius till veteranen Valdas Adamkus verklige utmanare, förefaller det. Sannolikt då i en andra valomgång om två veckor eftersom ingen väntas få absolut majoritet nu på söndag.

Bengt Lindroth, Vilnius
bengt.lindroth@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".