Bosnisk-muslimsk kvinna sörjer offer för massakern i Srebrenica.

Serber erkänner Srebrenicamassaker

En bosnisk-serbisk kommission har slagit fast serbernas skuld till massakern i Srebrenica i juli 1995. Det är första gången ett sådant erkännande kommer från den serbiska sidan.

Massakern i Srebrenica är den värsta sedan andra världskriget. Massmordet i staden med det vackra namnet, Srebrenica betyder ”den försilvrade staden”, har aldrig erkänts av de serbiska förövarna.

Därför innebär den bosnisk-serbiska kommissionens rapport en vändpunkt. Kommissionens ordförande Milan Bogdanic säger att rapporten har en historisk karaktär.

Flera tusen mördades
Kommissionen där fem av de sju medlemmarna är bosnienserber kommer fram till att flera tusen bosniska muslimer mördades av serber i juli 1995.

Kommissionen talar i sin rapport om grava kränkningar av mänskliga rättigheter och försök att dölja bevismaterial.

Enligt rapporten skulle bosnienserberna genomföra en trestegsoperation, anfalla Srebrenica, skilja männen från kvinnor och barn samt döda männen.

Nya massgravar
I den jättelika massakern deltog polis, militär och enheter ur säkerhetspolisen. Rapporten talar om 7 779 människor som saknade. Hittills har bara 1 332 identifierats. Rapporten pekar också ut 32 tidigare inte kända massgravar.

Den bosnisk-serbiska kommissionen är unik och kan komma att påverka utvecklingen på Balkan. Rapportens publicering kommer ytterst olämpligt för supernationalisten Tomislav Nikolic som är favoriten i söndagens presidentval i Serbien.

Det viktigaste med rapporten är att den förhoppningsvis leder till att myndigheterna i Republika Srpska äntligen börjar gripa och förhöra misstänkta krigsförbrytare.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".