Amerikanerna ifrågasätter Irakkriget

Kritiken mot kriget i Irak växer bland amerikanska väljare. Det visar en ny opinionsundersökning i USA.

Los Angeles Times undersöker regelbundet det amerikanska folkets krigsvilja, och för första gången tippar tidningens opinionsundersökning över 50 procent-sträcket och visar att en majoritet ifrågasätter kriget i Irak.
Undersökningen är gjord bland röstregistrerade väljare i hela landet. 53 procent av de tillfrågade svarar att USA aldrig borde ha inlett kriget och ännu fler, 61 procent anser att USA har kört fast i Irak.

Nya detaljer om Abu Ghurayb
Samtidigt publiceras nu nya detaljer om amerikanska soldaters övergrepp mot irakiska fångar. Washington Post skriver idag att USA:s befälhavare i Irak Ricardo Sanchez personligen godkände en rad grymma förhörsmetoder som strider mot internationella regler.

Det gäller att till exempel utsätta fångar för våldsamma temperaturväxlingar och att skrämma dem med vilt skällande hundar. Det är metoder som direkt kopierades från USA:s fångläger på Guantánamo, hävdar Washington Post. Tidningen har tagit del av hemligstämplade dokument från arméns internutredning.

”Utfördes av en liten grupp”
Försvarsdepartementet Pentagon har hävdat att övergreppen i Bagdads Abu Ghurayb-fängelse utfördes av en liten grupp militärpoliser.

Och när USA:s befälhavare Ricardo Sanchez avgick för ett par veckor sedan, betonade Pentagon att det absolut inte har att göra med Abu Ghurayb-skandalen.

Ginna Lindberg, Washington
ginna.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista