Abu Ali

En trotjänare besöker Sverige

En av Sveriges trotjänare i utlandet kom på lördagen på blixtbesök till Stockholm. Abu Ali, vaktmästaren som räddat Sveriges ambassad i Irak från plundring och andra angrepp, besöker Sverige för första gången.

På lördagen stod Abu Ali på kajen utanför Grand Hotel i Stockholm bland turister och journalister.

– Det är rent och vackert här. Och ingen behöver vara rädd, som i Irak, säger han.

Belönas med medalj
Abu Ali, eller Ibrahim Ali Suza som han egentligen heter, är i Sverige för att bland annat få Nordstjärnemedaljen av utrikesministern och för att besöka platser han själv önskat. Det blir bland annat Volvo i Göteborg och Scania i Södertälje.

Abu Ali har blivit legendarisk sedan han hjältemodigt lyckats skydda den svenska ambassaden mot plundrare under Irakinvasionen och efteråt.

De senaste 14 åren har han arbetat ensam sedan all övrig personal tagits hem av säkerhetsskäl.

Oklar när ambassaden öppnas
Det är fortfarande oklart när den övriga personalen kan återvända till beskickningen i Bagdad, säger ambassadör Karin Roxman, och tillbakavisar uppgifter som säger att den snart kan vara i normal drift.

Säkerhetsläget ar inte tillfredsställande, säger hon. Och Abu Ali vill inte heller att personalen ska återvända nu.

Abu Ali återvänder på fredag till arbetet i Bagdad. Men först ska han norrut. På programmet står en tripp till Gällivare och Kebnekaise för att se om den svenska snön liknar den som finns i hans barndomstrakter i de irakiska bergen.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista