Glest i leden hos kd

Kd slutspurtar i motvind

I dag, lördag, slutspurtar partierna inför söndagens EU-parlamentsval. I dagens Temomätning backar partierna som vill gå ur EU, vänsterpartiet och miljöpartiet. Mätningen innebär låga siffror också för kristdemokraterna, 3,9 procent, vilket skulle kunna innebära att partiet åker ur Europaparlamentet.

– Det finns en väldigt stor osäkerhet i opinionsmätningarna. Det skiljer väldigt mycket mellan olika institut. Nu gäller det in i det sista att hålla i för att se till att vi kommer att vara representerade i Europaparlamentet under de kommande fem åren.

– Man kan också se att de partier som är för ett svenskt utträde ser ut tappa mycket i förhållande till valet 1999 och frågan mer har gått till att handla om vad ska vi använda den här plattformen till. Det är ju precis det som det här valet handlar om, säger Göran Hägglund, partiledare för kristdemokraterna.

Kan gå mot ett svidande nerderlag
EU-parlamentsvalet är Göran Hägglunds första som kristdemokraternas partiledare, för två månader sedan efterträdde han Alf Svensson. Och hans första val riskerar att bli ett svidande nederlag om Temo:s siffror på 3,9 procent står sig när rösterna har räknats.

– Ja, det betyder naturligtvis en del för utomståendes syn på partiet, det betyder en del för stämningen internt i partiet, men jag tror att vi kommer att vara representerade. Jag tror vi hamnar på sju procent bland dem som röstar.

Hade du hoppats på en Hägglundeffekt?

– Man hoppas alltid. Sådant där är inget man kan räkna med men hoppas på. Om man tittar på andra partiledare har många haft det tungt i början, men sedan så småningom kommer genomslaget när människor lär känna den här personen, och det tror jag kommer för min del också, säger Göran Hägglund.

S förtspås få över 30 procent
För socialdemokraterna däremot var Temo:s siffror en betydligt mer angenäm läsning, där valprognosen ligger på 31,3 procent.

En av socialdemokraternas viktigaste röstmagneter är Margot Wallström som i förmiddags kampanjade i Stockholmsförorten Farsta. Hon argumenterade emot röstskolkande.

– Vad ska vi säga till alla de människor i de nya medlemsländerna i EU som i vissa fall har offrat både familj, egendom och liv för att just få rätten att rösta, för att få leva i ett demokratiskt samhälle, Ska vi säga till dem att i Sverige där tycker vi att det här kan vi avstå ifrån? Det är klart att vi ska använda vår rösträtt, sa Margot Wallström.

Fick begära tillstånd
Som kommissionär har Margot Wallström begärt tillstånd för att kampanja med sitt parti hemma i Sverige. Hon har rest runt i Sverige och pratat om valet, men enligt Margot Wallströms pressekreterare var det först i torsdags kväll som valtemperaturen började stiga.

– Ja, lite trögt i starten har det varit men det har tagit sig på slutet. Nu gäller det att mobilisera och verkligen få folk att gå och rösta. Att få upp valdeltagandet är det viktigaste, säger Margot Wallström.

Inga-Lill Hagberg
inga-lill.hagberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".