Första stora bakslaget för Tony Blair

I Storbritannien har Irak stått premiärminister Tony Blair och hans Labourparti dyrt i veckans lokalval. Labour gjorde sitt sämsta lokalval i mannaminne och det var Tony Blairs första riktiga väljarbakslag som premiärminister.

I flera engelska städer där Labour hade makten fram till lokalvalet i torsdags sitter kommunalpolitiker som förlorade sina poster och säger att det var Tony Blairs fel. Det var Irak, inte deras lokalpolitik, som fällde dem.

Både Blair själv och hans regeringsmedlemmar har varit snabba att medge att Irak, som de uttrycker det, ”låg som en skugga över valet.”

Valet gick sämre än väntat
Det gick ännu sämre för Labour i lokalvalet än väntat, men att regeringen stod inför ett bakslag visste den på förhand.

Vad den hoppas på nu är att Tony Blair skall kunna övertyga britterna om att det värsta är över i Irak, föra in debatten på inrikespolitiska frågor och den vägen kunna vinna tillbaka väljarnas förtroende. En rad nogsamt inplanerade inrikespolitiska initiativ väntas den närmaste tiden.

Regeringens förhoppning är att FN-överenskommelsen om Irak och maktöverlämningen i slutet av juni skall innebära att britterna gradvis ska kunna lägga Irakfrågan bakom sig.

Var resultatet ett varningsskott?
Men frågan som Labour och Blair själv har att fundera över är om proteströstandet den här veckan var ett varningsskott till regeringen eller om det var ett uttryck för en bestående brist på förtroende för framför allt Blair själv.

Det kan visa sig att britterna kan glömma själva Irakkriget, men inte det förlorade förtroendet för Blair.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista