Rysare om försvarets framtid väntar

Det brukar sägas att försvarsanställda får se många olika delar av Sverige och för många är det bokstavligen sant. De har tvingats flytta när regementet lagts ner både en och två gånger.

En som har varit med om det är löjtnant Henrik Brorsson som hade tur vid det förra försvarsbeslutet när kustartilleriet KA2 i Karlskorna las ner.

Henrik Brorsson fick jobb på örlogsskolorna i Karlskrona, men i dag är han rädd för att det blir ett nytt flyttlass efter försvarsbeslutet i höst.

– Ja, det är ju jobbet som ofta måste flytta och det var därför jag fick flytta från KA5. Då fick man välja ett annat förband som man trodde på och då valde jag KA2 eftersom det hade bäst förutsättningar.

– Sedan lägger de ner KA2 också och då börjar man undra om alla bra förband ska läggas ner. Nu får man se vad som händer och hoppas att man för familjens skull slipper flytta igen, säger Henrik Brorsson.

Vart tredje förband ska bort
På pappret ser det ganska enkelt ut. Ungefär vart tredje regemente kommer förmodligen att läggas ner efter försvarsbeslutet. Det gäller bara att få fram vilka som är lämpligast att behålla.

Rätt enkelt om man bara ser den militära nyttan. Men i praktiken var det många levnadsöden som avgjordes när nedläggningsdelegationen, populärt också kallad dödspatrullen, under våren reste runt på alla förbandsorter för att få ihop ett underlag till vilka som ska läggas ner.

Gruppen leds av generallöjtnant Göran Gunnarsson. Han är en försiktig general som är mycket medveten om att han inte får ingjuta någon ort falska förhoppningar om att få fortsätta eller föregripa ett nedläggningsbeslut. Men nedläggningar är helt nödvändiga, säger Göran Gunnarsson.

”Svår uppgift”
– Det är självklart en svår uppgift. Samtidigt är det en förutsättning för att försvarsmakten ska kunna utvecklas att vi avvecklar de delar som har en överkapacitet jämfört med det mål vi har.

I Blekinge har länsarbetsnämnden räknat ut att om all försvarsverksamhet i länet läggs ner försvinner totalt 5 000 jobb, om man räknar med alla följdeffekter.

Så manglingen i riksdagen i höst kommer att bli en regionalpolitisk rysare där lokala intressen står mot varandra oavsett partitillhörighet.

Officerarna i Karlskrona oroliga
Officerarna i Karlskrona säger att det nu vill till att deras politiker slår vakt om Karlskronas intressen.

Örlogsbasen i Karlskrona konkurrerar direkt med basen på Muskö utanför Stockholm och vad gäller marinen kan det bli så att politikerna kommer att välja mellan de två.

Kapten Max Johansson är orolig att Blekinges intresse inte kommer att få gehör i riksdagen.

– Jag är orolig för att våra egna politiker här nere inte höjer sin röst upp till riksdagshuset. Stockholmsbänken är ju några rader längre än vad Blekingebänken är, säger han.

Stefan Winiger i samarbete med SR Blekinge
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista