Irland sa ja till författningsändring

Väljarna i Irland har i en folkomröstning med stor majoritet sagt ja till en grundlagsändring om irländskt medborgarskap. Som enda EU-land har Irland hittills gett automatiskt medborgarskap till barn som föds där nu ändras det.

Utslaget var klart och tydligt: 80 procent av väljarna sade ja till regeringens förslag till grundlagsändring. Den nya lagen kommer att säga att irländsk medborgare blir bara det barn som antingen har en irländsk förälder eller vars föräldrar har bott i landet i minst tre år.

Irland har varit ensamt i EU om att ge automatiskt medborgarskap till varje barn som föds där oavsett vilka föräldrarna är. Det har, säger regeringen, lett till vad man kallar ”BB-turism,” till att gravida kvinnor från andra länder och andra världsdelar har flugit till Irland för att föda där och ge sitt barn ett irländskt medborgarskap och därmed också rätten att bo i andra EU-länder.

Kryphål i lagen
Regeringen och förespråkarna för en ändrad lagstiftning säger att det handlar om ett kryphål i lagen som måste bort. Motståndarna har kallat folkomröstningen rasistisk och sagt att inga bevis finns för ”BB-turism” i någon nämnvärd omfattning.

Motståndarna säger också att just Irland, som i så många generationer var ett utvandrarland, borde vara extra välkomnande mot dem som har kommit för att söka sig en bättre framtid. Det var precis det irländarna själva länge behövde göra i andra länder.

Invandringsland
Det är bara det senaste decenniet som Irlands ekonomiska uppsving har gjort det till ett invandrarmål istället för ett utvandrarland.

Men 80 procent av väljarna höll med regeringen om att medborgarskapslagen skall ändras, och på basen av det utslaget har justitieministern krävt en ursäkt från dem som har kallat honom rasist.

Agneta Ramberg, London
agneta.ramberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista