1 av 5
Klicka för grafik - Vargjakten 2011
2 av 5
Vargjägare samlades tidigt i morse. Foto: Joacim Lindwall/Sveriges Radio Gävleborg.
3 av 5
Vargstammen ska få tillskott av genetiskt friska individer. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
4 av 5
Jägare ur från Mojsöns jaktlagsökte tidingt på lördagsmorgonen spår av varg i skogarna runt Hasselforsreviret, norr om Laxå i Örebro län. Foto: Anders Wiklund/Scanpix
5 av 5
Henrik Widlund från Mojsöns jaktlag på pass i skogarna runt Hasselforsreviret, norr om Laxå i Örebro län. Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Årets vargjakt har startat

Jakten fortfarande kontroversiell
3:16 min

Årets vargjakt inleddes i morse. Över 6800 jägare har anmält intresse för jakten som i år omfattar totalt 20 vargar.

Redan i gryningen började årets vargjakt och vid halvtiotiden i förmiddags rapporterades den första vargen skjuten vid sjön Grycken i Dalarna.

Totalt får i år alltså tjugo vargar skjutas i sex län; Dalarna, Gävleborg, Västra Götaland, Värmland , Örebro och Västmanland. Över 6800  jägare hade fram till i går kväll anmält sitt intresse för att delta i årets jakt som pågår tills vargarna är skjutna eller som längst till den 15 februari. 

– Jag har ju jagat i Norrland, och där jagar vi björn. Det är som en vanlig jakt, normala regler och ordning och reda, säger Bernt Hendberg som är en av jägarna i årets vargjakt utanför Karlskoga.

I fjol var första gången på 45 år som det var tillåtet med vargjakt i Sverige. Men jakten är kontroversiell.

Regeringen har motiverat jakten med att den ska på sikt minska inaveln i den svenska vargstammen, i kombination med att man för in nya vargar från Finland och Ryssland, och att licensjakten ska öka acceptansen för varg i vargtäta områden där det i dag finns ett motstånd.

Men flera miljöorganisationer kritiserar jakten, och svenska vargvänner har fått uppbackning från utlandet.

Den senaste tiden har Justitieombudsmannen tagit emot anmälningar mot vargjakten från vargvänner i andra länder. Inför årets jakt har även EU:s miljökommissionär varnat den svenska regeringen för att inleda vargjakten, som han menar kan bryta mot EU:s miljöregler. Risken finns att Sverige senare i vår kan dras inför domstol.

Dessutom har vargjägare i flera län protesterat mot att tilldelningen är alldeles för låg. Olika grupper har inför jakten sagt att de ska störa vargjakten i Dalarna, och nu på morgonen fick polisen i Dalarna ge sig ut i skogen sedan ett jaktlag mellan Insjön och Borlänge ringt och sagt att ett tiotal personer sköt fyrverkeripjäser i skogen.

– Någon form av demonstration skedde i skogen, man sköt alltså fyrverkeripjäser. De här personerna är identifierade och avvisade från platsen, säger Göran Nilsson, vakthavande befäl  på polisen i Dalarna.

Så många vargar får fällas

Örebro län 2

Västmanlands län 1

Värmlands län 6

Västra Götaland 2

Gävleborgs län 3

Dalarnas län område 1 1

Dalarnas län område 2 5

Totalt i hela landet 20

Jakten pågår mellan den 15 januari och den 15 februari eller tills dess det maximala antalet vargar fällts. Den flådda vargkroppen ska skickas till Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) och sedan tillfalla Naturhistoriska riksmuseet. Skinnet får jakträttshavaren behålla.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".