1 500 flyktingbarn försvunna i Sverige

Antalet flyktingbarn som är efterlysta i Sverige fortsätter att öka. Enligt polisens senaste siffror är nu 1 500 barn på flykt och försvunna runt om i landet.

– I längden är det alltid så att det är oerhört jobbigt för ett barn att inte kunna få bejaka sin identitet, att inte kunna få vara den man är, att få delta i verksamhet. De här barnen deltar ju sällan i skolan, sällan får de den sjukvård de behöver ha. De har få möjligheter att få det som är grundläggande rättigheter för barn, enligt Barnkonventionen, säger Barnombudsmannen, Lena Nyberg.

Ökat antal asylsökande
Polisens förklaring till ökningen av efterlysta flyktingar på flykt i Sverige är att den helt enkelt är en följd av att asylansökningarna har ökat.

– Utvecklingen går ju hela tiden mot det här och det kommer bli ännu fler i år, säger Hans Rosenqvist som arbetar med flyktingfrågor på Rikspolisstyrelsen.

Antalet barn som är efterlysta har alltså också ökat. De var ungefär 1 500 vid årsskiftet, enligt Hans Rosenqvist.

Enligt Barnombudsmannen Lena Nyberg lever de barnen under stor press, en del på olika sätt utnyttjade, och barnen är också på olika sätt gömda.

– Det kan vara anhöriga som redan finns i Sverige, men det kan ju vara så att de håller sig gömda genom att flytta från det ena stället till det andra. Man ska också veta att en del av de här barnen kan ha blivit återskickade till sina hemländer av anhöriga eller att de på olika sätt har tagit sig tillbaka till de länder de kommer ifrån.

Särskild prövning
Som ett sätt att komma tillrätta med problemen vill Barnombudsmannen Lena Nyberg att barns skäl att få stanna i Sverige ska prövas särskilt.

– Man måste se till vad har barnen själva för asylsökandeskäl, kan man ha humanitära skäl för barnen, att de efter en viss tid i Sverige faktiskt måste kunna få stanna?

Du menar att ribban för barnen kanske ska vara lägre för hur barnen upplever saker och ting?

– Ja, är det familjer med barn och de har varit här länge, så måste man fundera över om vi har en rimlig ribba idag. Vi ser ju att väldigt många barnfamiljer idag just gömmer sig av det skälet, att man blir utvisade. Man är oerhört rädd för vad man kommer tillbaka till.

Johan Wangström
johan.wangström@sr.se

Mer om ämnet i Tendens i P1, måndag 14 juni klockan 11.03.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".