Offensiva insatser mot it-angrepp diskuteras

2:07 min

Sveriges politiker måste fundera igenom om Sverige ska skaffa sig en förmåga att via internet attackera andra länder som exempelvis angriper viktiga svenska it-system. Det menar försvarsutskottets ordförande socialdemokraten Håkan Juholt.

Juholt tog i går kväll tog upp frågan på Folk och Försvars årliga konferens i Sälen.

– Jag säger inte att vi behöver den men det är dags för politikerna att diskutera om vi behöver den, i så fall på vilket sätt och vem som ska vara ansvarig för den, säger Håkan Juholt.

I vilket sammanhang ska man stoppa in en diskussion om en eventuell offensiv förmåga?

– Om någon angriper oss och lyckas förstöra våra system så ska vi göra vad vi kan för att mota detta men frågan måste också komma, ska vi kunna ta ett steg till, ska vi kunna gå in och förstöra den som förstör för oss, säger Håkan Juholt.

It-attacker mot viktiga system blir allt vanligare i omvärlden, men Sverige har, såvitt känt, än så länge klarat sig utan några riktigt allvarliga händelser.

I framtiden kan Sverige drabbas av allvarliga attacker, menade företrädare för myndigheter och politiker när de i går kväll diskuterade internethot i Sälen.

En offensiv kapacitet att slå tillbaka är inget som Sverige normalt sett talar om inom försvarsområdet och det är viktigt att utgå från vad folkrätten kommer att säga om detta, menar Håkan Juholt.

– Det måste vara ett globalt regelverk kring detta men vi måste också som land sluta vara aningslösa och inse att tekniken har fört med sig att vi som land kan bli sönderslaget utan att en enda vanlig kula har avfyrats, säger Håkan Juholt.

It-attacker kan slå mot el-system och transportsystem som i dag är datorstyrda och som är avgörande för att Sverige ska fungera, eller direkt mot regeringen eller viktiga myndigheter.

Länder som USA, Kina och Israel satsar uttalat på att få en offensiv förmåga. Enligt Christina Malm, överdirektör vid Försvarets radioanstalt, går det inte att blunda för utvecklingen.

– Det här it-hotet är absolut reellt. Vi ser att de kvalificerade it-angreppen ökar i omfattning. Det här är definitivt en växande verksamhet. Hoten har också kommit att ändra karaktär över tiden, de har blivit allt mer antagonistiska, säger Christina Malm.

Samtidigt ska it-hotet inte överdrivas, enligt David Lindahl, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstitut. Det går inte att slå ut hela Sverige med en it-attack i dag men en attack kan skapa allvarliga problem.

– Det här är inte ett domedagsvapen. Det går inte att lamslå hela Sverige samtidigt, säger David Lindahl.

Mats Eriksson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista