Risk för högre elpris i vinter

Elpriset riskerar att stiga under den kommande vinterna, till följd av lite nederbörd. Det här visar siffror från Svenska Kraftnät och Svensk Energi och elbörsen NordPool.

I till exempel nedre Dalälven är vattennivåerna nu bara en tredjedel av normalnivån. Och just nu är det mycket lågt vatten i stora delar av landet där sportfiske bedrivs och där vattenmagasinen finns och där det produceras el till hushållen och företagen.

Svensk Energi är bransch- och intresseorganisationen för landets elförsörjningsföretag, och en alldeles färsk rapport visar vad det handlar om, säger Per Olof Granström vice VD.

Fyllnadsgraden i vattenmagasinen är under 50 procent både i Norge och Sverige. För att det ska vara bra bör det vara över 70 procent:

Alla kurvor pekar mot att dom två senaste torråren kommer att upprepas i år, om det inte kommer en syndaflod i sommar och höst, och det betyder att också dom höga elpriserna kommer att upprepas.

Tommy Fredriksson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista