Finansinspektionen granskar småbanker

Landets minsta banker granskas nu av Finansinspektionen. En ny lag skärper kraven på bankernas rutiner för kontroll och kredithantering och det leder till att ribban höjs för småbankerna.

– Eftersom det måste finnas väggar mellan kontrollfunktionen och den affärsmässiga verksamheten inser man att man ändå behöver ha en viss storlek för att kunna möta de här kraven. Det kan ju vara svårt att samla alltför många funktioner på en och samma person som har flera olika hattar som ska bytas beroende på vilken roll man går ut och in i, säger Gent Jansson, chefsjurist på Finansinspektionen.

Den nya bankrörelselagen som träder i kraft 1 juli innebär högre krav på bankernas organisation och på kontrollen över till exempel långivningen.

Svårt med flera roller
En och samma person ska inte kunna ha hur många olika roller som helst, och därmed kan banken inte ha för få anställda. Nu ser Finansinspektionen över hur de allra minsta bankerna lever upp till kraven.

Nyligen drog inspektionen in tillståndet för en av de minsta bankerna i landet, Dalhems sparbank på Gotland. Det är en mycket ovanlig åtgärd och Dalhems sparbank hade i flera år fått kritik för bristande rutiner.

Gent Jansson tror inte att de flesta småbanker har det lika illa ställt, men han menar att det finns ett problem när banker blir för små.

– De har i viss mån samma problem i det att de är små och har få anställda. Då är det många olika funktioner som ska mötas i en och samma person. Det finns en inneboende konflikt i det, säger han.

Kan den bästa lösningen få några av dem bli att lägga ner?

– Antingen lägga ner eller gå samman med andra eller hitta samarbetsformer. Vi är öppna för olika lösningar så länge vi känner oss trygga i att man har riggat banken på ett sådant sätt att man kan förvänta sig att klara av sina åtaganden framöver. Det inte så att man kan få bedriva en bank enligt principen ”går det, så går det”, säger Gent Jansson.

Småbankerna kritiska
Men granskningen av de små bankerna får kritik. Jan Jonsson, förbundsdirektör på Fristående Sparbankers Riksförbund, som organiserar flera av de minsta bankerna, menar att småbankerna generellt klarar sig bättre än de stora.

– Det finns ingen anledning att man ser någon särskild större risk i de små sparbankerna än i de stora bankerna. Anpassningsförmågan hos de små bankerna har under årens lopp visat sig vara extremt god. Det är definitivt inte de mindre bankerna som under se senaste 15-20 åren har ställt till problem, säger Jan Jonsson.

Eva Odefalk
eva.odefalk@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista