Irlands ekonomiska kris påverkar hästarna

1:52 min

Hästar på Irland lider av den ekonomiska krisen. 20 000 övergivna hästar beräknas driva omkring som en följd av att ägarna inte längre har råd med dem. Den ovanligt kalla vintern i Irland gör så att många svälter och fryser ihjäl och man talar om en "hästkris".

– Jag har hittat fem stycken de senaste sex dagarna, som antingen redan var döda eller behövde avlivas.

Djurinspektören Liam Kinsella kör runt i en djurambulans som tillhör djurorganisationen Dublin SPCA. Varje dag hittar han döda eller döende hästar runt Dublin.

– Det här är ett jätteproblem just nu, säger han.

Vackra hästar är en statussymbol på Irland. När ekonomin blomstrade i början på 2000-talet, ville alla ha större hus, ny bil, utlandssemester och, så klart, häst. Antalet hästar mångdubblades. Men 2008 sprack bostadsbubblan, ekonomin kollapsade och plötsligt blev hästarna en lyx som man inte längre hade råd med.

Ingen ville köpa längre, så det billigaste var att helt enkelt släppa ut dem. En undersökning räknade nyligen till över 20 000 övergivna hästar i Irland. På sommaren kan de överleva fritt, men den här vintern har kylan och bristen på mat gjort att tusentals långsamt svälter ihjäl.

– Den här mår definitivt inte bra, säger Lian Kinsella.

En övergiven vit ponny som vi träffar på är så smal att revbenen sticker ut över ryggen.

– Han har kanske en vecka kvar, suckar Liam Kinsella.

Allt det här bara för att folk skulle ha hästar för att visa upp hur mycket pengar de hade, säger han.

– Allt beror på pengar och status.

I dag röstar Irlands ledande parti, Fianna Fail, om att avsätta Irlands premiärminister Brian Cowen. Cowens populäritet har sjunkit med den svåra ekonomiska situation som landet befinner sig i.

Robin Olin

P3 Nyheter

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista