FRANKRIKE

Utfrågning om stöd till Tunisiens regim

1:38 min

I dag blir Frankrikes utrikesminister Michèle Alliot-Marie utfrågad i parlamentet, om sina uttalanden om Tunisien. Hela förra veckan pågick en het debatt om Frankrikes tystnad och stöd till den nu störtade presidenten Ben Ali och i dag är flera tidningars ledarsidor fyllda av hätska angrepp på utrikesministern.

Frankrikes utrikesminister föreslog förra tisdagen i parlamentet att Frankrike skulle dela med sig av sin välkända kunskap om polis- och säkerhetsinsatser till Tunisien för att reglera de störande elementen.

Den beryktade tunisiska säkerhetstjänsten skulle alltså få hjälp från franska kolleger, var Michèle Alliot Maries svar, när en oppositionspolitiker i det franska parlamentet undrade varför Frankrike ville se demokrati i Elfenbenskusten, men stödde diktaturen i Tunisien.

Utrikesministern hudflängs i dag i en rad ledartexter i olika franska tidningar för sitt förslag. Många kräver att Michèle Alliot Marie ska avgå. Ledaren för socialistpartiet Martine Aubry säger på tv att utrikesministern borde dra konsekvenserna av ett så allvarligt felsteg.

Hårt pressad försöker Frankrikes utrikesminister bortförklara det hela.

– Visst går det att misstolka mina ord, säger hon.

Men president Sarkozy tycks ta avstånd från hennes ståndpunkt. En av hans allra närmaste medarbetare säger att den var hennes och ingen annans. I dag ställer parlamentariker henne till svars.

Det pågår en het debatt i Frankrike om varför den forna kolonialmakten, med fortsatt starka band till Tunisien, är så tyst kring utvecklingen på södra sidan om Medelhavet.

Alice Petrén

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista