Svensk kandidatur till omstritt FN-råd

"Vårt sätt att ta FN-ansvar"
1:09 min

Sverige ska kandidera till en plats i FN:s råd för mänskliga rättigheter. Rådet är omstritt eftersom diktaturer som kränker mänskliga rättigheter kan sitta med och bedöma hur andra länder följer de mänskliga rättigheterna.

Men biståndsminister Gunilla Carlsson vill ändå att Sverige ska ta plats där.

– Vi är ju ett stort land i FN och jag tycker också att det är vårt sätt att ta del av ansvaret för FN.

FN:s MR-råd är ju omstritt. Hur tycker du att arbetet fungerar där idag?

– Ett problem är ju att det finns många länder som inte delar vår uppfattning om vad som är mänskliga rättigheter - som inte sätter dem högt och som kränker dem dagligen. De blockerar ju beslut i MR-rådet, motverkar det vi vill se hända, med mer frihet och öppenhet i världen.

Men utifrån de förutsättningarna, tror du att Sverige ska kunna driva i det här rådet, i en riktning som är bättre för mänskliga rättigheter ur ett traditionellt svenskt perspektiv?

– Även om det är svårt är det värt att göra ett försök. Jag tror inte att vi omedelbart kommer att märka stora skillnader om Sverige skulle lyckas komma in i rådet. Däremot kanske vi lägger grunden till ett annat tänkande - och framför allt omyndigförklarar vi inte rådet helt och hållet, förrän vi verkligen har gjort ett gott försök att se till att få större genomslag för den deklaration om mänskliga rättigheter som FN antog redan för mer än 60 år sedan. Så vi har dokumenten. Det är bara efterlevnaden som brister i världen, säger Gunilla Carlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".