Kvinnor protesterar mot massvåldtäkterna i östra Kongo. Foto: Scanpix.
KONGO-KINSHASA

Befälhavare anklagas för massvåldtäkter

1:33 min

I Kongo-Kinshasa pekas nu en befälhavare i regeringsarmén ut för att ligga bakom det senaste stora fallet av massvåldtäkter.

Det var i staden Fizi på nyårsdagen som det hände. En soldat mördades av okända och som hämnd kom en hel grupp militärer till staden, plundrade, misshandlade och våldtog. Över 50 kvinnor har hittills fått vård för våldtäkter den dagen, och hjälporganisationer på plats tror att det kan komma fram fler, när de som flydde vågar komma tillbaka.

För ovanlighetens skull greps några av de misstänkta bara en dryg vecka senare - tio militärer i regeringsarmén, däribland en hög befälhavare. Han pekas nu ut av flera vittnen som den som ledde attacken, enligt FN:s preliminära rapport om vad som hände, uppger brittiska BBC. Själv förnekar befälhavaren all inblandning, och säger att de soldater som attackerade Fizi vägrade lyda order.

Vid tidigare kända massvåldtäkter har det oftast varit rebellgrupper som har pekats ut som förövarna, men FN har samtidigt anklagat även regeringsarmén för att delta i den ofattbara omfattning av våldtäkter som begås i östra Kongo.

Det är nu åtta år sedan kriget i Kongo-Kinshasa tog slut, men i den östra delen av det gigantiska landet tycks våldet och förnedringen inte ha någon ände. Våldtäkterna används som en del i krigföringen, ett effektivt sätt att skada och dra skam över både den våldtagna kvinnan och hennes familj.

Margot Wallström, FN:s ansvariga för att stoppa sexuellt våld i krig, har som ett av sina främsta mål att de skyldiga ska gripas, och har satt ett hårt tryck på Kongos regering att agera i frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista