Större underskott i USA

I USA kom idag statistik som visar ett rekordstort handelsunderskott i april, men det tolkas inte enbart som något negativt.

Den amerikanska allmänheten spenderar alltmer pengar på importerade varor som kläder, TV-apparater, möbler och bilar. Samtidigt så går det trots den låga dollarkursen fortfarande lite trögt för de amerikanska exportföretagen att sälja sina produkter i omvärlden. Så kan, lite förenklat, USA:s ökande handelsunderskott förklaras. I april nådde det alltså det en ny rekordnivå - 48,3 miljarder dollar, vilket var betydligt mer än vad analytikerna på Wall Street hade räknat med.

Importen ökade något, medan exporten föll med 1,5 procent jämfört med månaden före, och även om den fortfarande ligger på en historiskt mycket hög nivå, så sätts det lite frågetecken kring varför inte den svagare dollarn ger de amerikanske exportföretagen än mer skjuts framåt.

Men några varningsklockor ringer inte. Vissa bedömare tror visserligen att minussiffran kommer att bromsa tillväxten något, och ser också att det politiskt känsliga underskottet i handeln med Kina fortsätter att öka kraftigt - men i stort så betraktas dagens siffror med positiva ögon.

Det är ju allmänhetens konsumerande som till största delen håller igång USAs ekonomi - och amerikanerna fortsätter alltså att köpa alltmer, inte bara importerade varor - bekräftat också i en annan dagskaktuell statistik som visar att detaljhandelns försäljning i maj steg med 1,2 procent.

Anders Ask New York

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".