Ett femtiotal demonstranter samlades för att protestera mot avvisingarna. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.

Utvisningar till Irak startar trots protester

2:34 min

Trots protester från demonstranter och från oppositionen börjar nu tvångsavvisningarna av de irakier som ansökt till Europadomstolen om att avvisningarna ska stoppas. Sent i går eftermiddag beslutade Europadomstolen att avslå ansökningarna från 20 irakier, och de ska ha avvisats redan i morse.

Khalad Sahan är en av dem, och han är rädd för vad som väntar.

– Jag har ingenting, jag har inte familj i Irak. Alla de är döda och de kommer att döda mig. Jag måste fly om jag kommer till Irak, säger han.

Planet med Khalad och ett 20-tal andra irakier var planerat att lyfta från Arlanda i morse. Gränspolisen vill inte bekräfta om det kommit iväg förrän transporten är verkställd och har landat i Bagdad.

Flera organisationer samlades till protester i natt under namnet Aktion mot deportation. De blockerade flyktingförläggningen i Märsta i ett försök att hindra polisen från att hämta de irakier som skulle utvisas. Men förgäves, berättar Sandra Ahlqvist, en av dem som protesterade.

-- Vi pratade med människor som suttit på förvaret i Märsta och de säger att det här kan bli deras sista resa, en dödsresa som vi tillåter från Sverige som skrivit under de mänskliga rättigheterna, och trots att FN och Amnesty kritiserar det, säger Sandra Ahlqvist.

Men migrationsminister Tobias Billström ser gårdagens beslut i Europadomstolen som ett godkännande av tvångsavvisningarna, även när det gäller kristna som riskerar förföljelse och även till regioner som enligt Amnesty är farliga.

– När de kom med det avgörandet då sattes det punkt för den delen av diskussionen. Nu har vi tydliga domstolsutslag på att man måste ha individuella skyddsskäl för att få stanna i Sverige oavsett varifrån man kommer i Irak och då är det den linjen som gäller i fortsättningen, säger Tobias Billström.

Den linjen har kritiserats av oppositionen, och Socialdemokraterna har krävt ett svar av Tobias Billström om varför Sverige gör en annan tolkning än till exempel Finland som nyligen beslutat att stoppa tvångsutvisningarna till Irak.

– Grunden till att olika länder i EU kommer till olika ställningstaganden handlar om att vi ännu inte har ett  gemensamt europeiskt asylsystem, och därför kommer olika länder till olika ställningstaganden, säger Tobias Billström.

Är du säker på att den svenska linjen är den rätta?

– Ja, jag ser inga skäl att ändra inställningen att de människor som behöver skydd ska få det, men de som inte lever upp till de skyddskrav som är fastställda i lagar och förordningar kommer att få lämna Sverige, säger Tobias Billström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista