1 av 2
Fawzi Harsha är islamist och deltar i demonstrationerna i Tunis. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
2 av 2
Houda Sessi, t h, och Riad Mastouri, t v. Foto: Cecilia Uddén/Sveriges Radio.
Tunis

Nya protester i Tunis – men islamister ligger lågt

2:38 min

Tunisiens islamister har hittills hållit en låg profil, till skillnad från många andra motståndsrörelser i arabvärlden. I dag hålls nya demonstrationer i huvudstaden Tunis.

Redan innan den nybildade tunisiska interimsregeringen håller sitt första regeringssammanträde i dag hade fyra ministrar hoppat av.

Orsaken var protesterna mot att interimsregeringen till så stor del består av samma gamla ansikten från den forna regimen.

Under förmiddagen har demonstrationerna återupptagits i centrala Tunis. Till skillnad från alla tidigare dagar har ännu inga tårgaspatroner avfyrats mot folksamlingen på ett par tusen personer, som står på avenue Habib Bourguiba och sjunger nationalsången och kräver att regeringspartiet ska bort.

Bland dem finns en grupp islamister, här finns fyrabarnsmamman Houda Sessi. Hennes man, advokat och islamist, sitter i fängelse.

Hon säger att hon har lämnat sina fyra barn hemma för att kräva sin rätt till ett värdigt liv.

"Jag får inget arbete trots att jag är universitetsutbildad, eftersom jag är islamist. Jag och barnen lever i fattigdom. Jag kan inte acceptera ett parti som trampat på oss och förnedrat oss så länge", säger hon.

Här finns också den 27-årige ingenjören Riad Mastouri, som säger att islamisterna är en avgörande del av det tunisiska samhället.

"Men just nu bryr jag mig faktiskt inte om ifall vi styrs av en buddist, en ateist eller en islamist, bara det korrupta regeringspartiet RCD försvinner", säger han.

Det faktum att islamistiska slagord, som att islam är lösningen, har varit i stort sett frånvarande är genant för alla de västmakter som har stöttat västvänliga despoter som Ben Ali med just det islamistiska hotet som förevändning.

Det tunisiska islamistpartiet An nahda är förbjudet. Många islamister fängslades på 1990-talet och ledaren, Rashed Ghannouchi, befinner sig i exil i London.

Men de islamister som finns här ser inte honom som en avgörande figur i Tunisiens framtid.

"Vi vill ha en regering som valts av folket, islamistisk eller inte spelar ingen roll", säger Fawzi Harsha.

Han är en av de få jag möter här som väljer att se ut som en traditionell islamist med skägg och traditionell islamistisk klädsel.

"Ghannouchi eller någon annan, det viktiga är folket får bestämma", säger han.

Självmord utlöste protesterna

En uppdämd ilska över korruption, bristande politisk frihet och hög arbetslöshet, framför allt bland välutbildade unga, startade den mycket ovanliga protestvågen som nu lett till presidentens avgång efter 23 år vid makten.

Protesterna utlöstes av ett självmord för en knapp månad sedan, när en 26-åring, Mohamed Bouazizi, desperat tände eld på sig själv efter att polisen konfiskerat hans grönskakskärra.

Bouazizi var universitetsutbildad, men, liksom så många andra arbetslös. Han sålde frukt och grönsaker från en vagn på gatan för att försörja sig. Han saknade tillstånd och polisen slog till.

Hans desperata handling blev gnistan som tände protestvågen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista